Znaczny spadek produkcji unijnej wołowiny

Redakcja

Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2020 roku Unia Europejska wyprodukowała 2,7 mln ton wołowiny, co oznacza spadek o 5% (145 000 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim. Wyraźny spadek zaobserwowano w kwietniu i maju (-13%), co było skutkiem zakłóceń w łańcuchach dostaw spowodowanych koronawirusem. Produkcja była niższa w prawie wszystkich krajach, w tym u głównych producentów, takich jak Francja i Niemcy.

 

Największy spadek produkcji w tym okresie miał miejsce we Włoszech, które wyprodukowały o 50 000 ton (16%) mniej wołowiny niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Najprawdopodobniej przyczyąa były podjęte środki w ramach walki z COVID-19. 

 

Niższej produkcji w dużej mierze towarzyszy spadek eksportu, który w okresie pięciu miesięcy zmniejszył się o 4% w porównaniu z 2019 r. do 282 300 ton. Spadek dostaw do Wielkiej Brytanii był głównym źródłem niższego eksportu. Dostawy z UE do innych odbiorców, w tym do Chin, Kanady i Japonii, wzrosły, ale nie na tyle, aby zrównoważyć stratę wysyłek do Wielkiej Brytanii. Jednocześnie do państw UE przyjechało mniej wołowiny z Wysp i krajów Ameryki Południowej. W tym czasie import wołowiny z krajów trzecich spadł o 21 proc.

 

 

Źródło: euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz