Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 stycznia 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7255 EUR EUR - 4.5354 GBP GBP - 5.0920 DKK DKK - 0.6096
Archiwum
22.01.2021 13:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30 - 5,90 zł/kg, średnia: 5,60 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ 21.01.2021 MATIF: pszenica. MAR21 - 232,50 (- 0,64%), kukurydza MAR21 - 213,75 (+ 0,12%), rzepak LUT21 - 433,75 (+ 1,46%) [euro/tona] +++ +++ +++

Światowa produkcja mięsa spadnie do końca przyszłego roku o 1,7%

Redakcja

Raport FAO, dotyczący perspektyw na lata 2020/2021, prognozuje miesiące niepewności na rynkach żywności na całym świecie. Przyczyną jest pandemia koronawirusa. 

 

Rynki żywnościowe będą miały jeszcze wiele miesięcy niepewności z powodu COVID-19, ale sektor rolno-spożywczy najprawdopodobniej wykaże większą odporność na kryzys pandemiczny niż inne sektory, zgodnie z nowym raportem opublikowanym przez Organizację ds. Żywności i Rolnictwa Organizacja Narodów Zjednoczonych (FAO). Wpływ pandemii będą odczuwać wszystkie sektory żywnościowe na świecie - zboża, uprawy oleiste, mięso, nabiał, ryby i cukier.

 

- Skutki pandemii COVID-19 były odczuwane - w różnym stopniu - we wszystkich sektorach żywności ocenianych przez FAO. Chociaż COVID-19 stanowił poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, ogólnie nasza analiza pokazuje, że z perspektywy globalnej rolnictwo i rynki towarowe okazują się bardziej odporne na pandemię niż wiele innych sektorów. Ze względu na rozmiar wyzwania i ogromną niepewność z tym związaną, społeczność międzynarodowa musi pozostać czujna i gotowa reagować, jeśli zajdzie taka potrzeba - powiedział Boubaker Ben-Belhassen, dyrektor działu handlu i rynków FAO.


W przypadku przemysłu mięsnego raporty, przewidują spadek produkcji o 1,7% z powodu chorób zwierząt, zakłóceń rynku związanych z COVID-19 i długotrwałych skutków susz. Międzynarodowy handel mięsem prawdopodobnie odnotuje umiarkowany wzrost - ale znacznie wolniejszy niż w 2019 r. - w dużej mierze utrzymany przez wysoki import z Chin.

 

Międzynarodowe ceny mięsa spadły o 8,6% od stycznia 2020 r., przy czym najbardziej gwałtownie spadła cena baraniny, a następnie drobiu, wieprzowiny i wołowiny ze względu na wpływ środków związanych z COVID-19, w tym wynikające z tego wąskie gardła logistyczne, gwałtowny spadek światowego importu popyt i znaczne ilości niesprzedanych produktów mięsnych.

 

Źródło: euromeatnews.com

Może zainteresuje Cię również:

Śmierć współmałżonka? Pomoc covidowa nie przysługu

„Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych COVID-19” nie pr

Dlaczego ministerstwo rolnictwa wspiera tucz hotel

- Pomoc publiczna powinna być ukierunkowana tylko dla podmio

Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w KRUS przed

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że