Chiny kupują rekordowe ilości mięsa. Wzrost importu wieprzowiny o 170%

Redakcja

Chiny zaimportowały w kwietniu rekordową ilość 400 000 ton wieprzowiny. To prawie o 170% więcej niż rok wcześniej. Sprzedaż nakręcały niskie ceny tego mięsa. 

 

Chiny kupiły zagranicą 1,35 miliona ton wieprzowiny w pierwszych czterech miesiącach tego roku, co oznacza wzrost o 170,4% w porównaniu z analogicznym okresem rok temu, po spadku produkcji krajowej utrzymującym ceny znacznie wyższe niż na innych rynkach.

 

Przypomnijmy, iz afrykański pomór świń w kilkanaście miesięcy zredukował stado trzody chlewnej w Chinach o co najmniej 40%, tnąc produkcję wieprzowiny i windując ceny ulubionego mięsa w tym kraju do rekordowych poziomów. Dlatego Chiny kupują na rynkach zagranicznych, w tym w Stanach Zjednoczonych, gdzie ceny wieprzowiny należą do najniższych na świecie i początkowo spadały jeszcze bardziej gdy infekcje COVID-19 zaczęły się rozprzestrzeniać w tym kraju, uderzając w popyt.

 

Chociaż chińskie ceny wieprzowiny również stale spadały od początku lutego, wciąż są około dwukrotnie wyższe niż w poprzednim roku, a w marcu były trzy do czterech razy wyższe niż ceny wieprzowiny w USA, zanim zamknięcia zakładów spowodowały gwałtowny wzrost w połowie kwietnia. Skok cen w USA prawdopodobnie zmniejszy import w nadchodzącym miesiącu, podczas gdy chińskie ceny wieprzowiny nadal spadają ze względu na słaby popyt krajowy.

 

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa eksport wieprzowiny z USA do Chin ustanowił rekord w okresie od stycznia do marca. Ponadto Chiny zaimportowały w kwietniu 160 000 ton wołowiny, co stanowi wzrost o 28% w porównaniu z rokiem poprzednim. Dane celne wykazały, że import mięsa w pierwszych czterech miesiącach roku wzrósł o 54% do 680 000 ton.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz