Masowe zakwaterowanie i najniższe płace − tak traktowani są w niemieckich rzeźniach pracownicy z Europy Wschodniej. Resort pracy Niemiec zapowiada daleko idące konsekwencje – czytamy w publikacji portalu Deutsche Welle.
Jak podaje niemiecki portal, politycy wszelkich opcji domagają się wyciągnięcia konsekwencji wobec osób odpowiedzialnych za masowe szerzenie się koronawirusa w niemieckich rzeźniach. Minister rolnictwa Niemiec Julia Kloeckner (CDU) oraz minister pracy Nadrenii Północnej-Westfalii Karl-Josef Laumann (CDU) postulowali w niedzielę, by za nadużycia związane z czasem pracy w ubojniach znacznie zwiększyć sankcje finansowe. „Kara powinna być podniesiona z 15 tys. do 30 tys. euro" − przekonywała Kloeckner.
Zdaniem Wilfrieda Bommerta, rzecznika Instytutu Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego (IWE) z Norymbergi, niemieckie ubojnie są „strefami bezprawia”. Krytyczne warunki pracy uczyniły z rzeźni miejsce wylęgu patogenów, takich jak koronawirus. - Panują tam warunki urągające wszelkim wymogom bezpieczeństwa − powiedział ekspert w rozmowie z agencją EPD.
Jak podaje Deutsche Welle, w wielu niemieckich rzeźniach doszło ostatnio do infekcji koronawirusem. W kwietniu były to zakłady mięsne Birkenfeld w Badenii-Wirtembergii. A w ostatnich dniach doszło do zarażeń pracowników w rzeźniach w Coesfeld i Oer-Erenschick w Nadrenii Północnej-Westfalii oraz w Bad Bramstedt w Szlezwiku-Holsztynie.
W reakcji na mnożące się przypadki zakażenia koronawirusem w niemieckich rzeźniach minister pracy Hubertus Heil (SPD) chce wprowadzić całkowity zakaz zatrudniania w nich zagranicznych pracowników kontraktowych. - W przyszłości ubój zwierząt rzeźnych i obróbka mięsa w niemieckich zakładach przetwórstwa mięsnego mają być przeprowadzane wyłącznie przez pracowników tych zakładów - cytuje w piątek (15.05.2020) agencja Reutersa zapis projektu ustawy przygotowanej przez ministerstwo.
Tym samym niemożliwe byłoby już zatrudnianie w niemieckich rzeźniach i zakładach przetwórczych zagranicznych pracowników na podstawie umów o dzieło. - Za naruszenie tych przepisów przewidziane są odpowiednie sankcje - głosi projekt ustawy.
Źródło: Deutsche Welle
Może zainteresuje Cię również:
Sylwia Spurek nie owija w bawełnę. Branża mięsna d
- Czy w końcu zaczniemy łączyć kropki? Hodowla przemysłowa n
Nie zapewnimy bezpieczeństwa żywnościowego jeżeli
- Komisja Europejska rozpoczęła bardzo niebezpieczną dyskusj
Lepiej zrezygnować z jedzenia mięsa czy jednego lo
Mięso jest kozłem ofiarnym w kontekście emisji CO2. W Europi
Podatek ubojowy w Holandii? Rolnicy obawiają się,
Być może Holandia będzie pierwszym krajem na świecie, który
W Brukseli istnieje presja na stygmatyzowanie mięs
- Uważamy, że pomysły, aby eliminować mięso czy inne produkt
Mięso z drukarki 3D? Za 10 lat takie zjawisko może
Brzmi jak koncepcja dla filmu science-fiction, ale produkcja
We Włoszech ruszyło systemowe zwalczanie produkcji
Włoscy hodowcy są wściekli, po tym jak nowo mianowany „super
Mięso syntetyczne zabije życie na wsi. Świat bez h
- W miarę zbliżania się szczytu ONZ Food Systems Summit zauw
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Bruksela zamierza wydać ogromne pieniądze na rezyg
Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, uważa, że
Przemysł rolno-spożywczy napędza rosyjską gospodar
Wielkość rosyjskiej produkcji wołowiny, wieprzowiny, jagnięc
Działania marketingowe rynku mięsnego w cieniu kor
Rynek mięsny wciąż walczy o swoją pozycję. Polska należy do
W ostatnich miesiącach Niemcy odnotowali wyraźny s
Produkcja mięsa w Niemczech spadła w drugim kwartale br. o 2
Światowa produkcja mięsa spadnie do końca przyszłe
Raport FAO, dotyczący perspektyw na lata 2020/2021, prognozu
Koronawirus w brazylijskich zakładach mięsnych
Z powodu wykrycia przypadków koronawirusa władze brazylijski
Koniec z produkcją taniego mięsa w Niemczech?
Aby lepiej wynagradzać pracowników w niemieckich rzeźniach,
Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. Produkcja wieprzow
Izba Rolnicza Dolnej Saksonii zakłada, że produkcja trzody c
Produkcja mięsa może stać się kołem zamachowym pol
Racjonalne wsparcie producentów żywca pozwalające im utrzyma
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecz
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Parlament Europejski rozpoczyna debatę o podatku z
W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się de
Jest akceptacja dla małych rzeźni rolniczych. Czy
Rolnicy już niebawem będą mogli dokonywać legalnego uboju i
Polska produkcja kurcząt rzeźnych znów bije europe
Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeź
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
Niemcy produkują mniej mięsa
Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) p
Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda
Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot
Mętne perspektywy dla ubojni rolniczych. Działania
Organizacje rolnicze mają wiele uwag do rozporządzenia minis
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Ministerstwo rolnictwa pracuje nad zmianami dotycz
W odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego, Ministerstwo R
Greenpeace wypowiedział się o uboju chorych zwierz
Jak twierdzą działacze Greenpeace Polska, ujawniony przez dz
Czy będzie możliwość sprzedaży mięsa z uboju gospo
Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, rolnik nie może
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprę
Nadchodząca przyszłość – mięso z probówki?
Zespół naukowców z holenderskiego uniwersytetu w Mastricht j
Amerykański gigant inwestuje w mięso "bez udziału
Jak informuje KIPDiP, Tyson Venture spółka zależna od Tyson