zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Tysiąc pracowników zakładu mięsnego na kwarantannie

Redakcja

30 marca 2020 r rzeźnia i zakład rozbioru Olymel w Yamachiche (Kanada) wprowadził 14-dniową kwarantannę dla 1000 pracowników, po tym jak u dziewięciu osób z załogi potwierdzono COVID-19. - Podobny scenariusz może czekać również wiele polskich zakładów – przestrzega Aleksander Dargiewicz, prezes związku Polpig. 

 

Firma ogłosiła te informacje w komunikacie prasowym w niedzielę i powiedziała, że podjęła decyzję o zaprzestaniu działalności na 14 dni po konsultacji z regionalnym departamentem zdrowia publicznego w Mauricie-Centre-du-Quebec (CIUSSS MCQ). Tymczasowe zamknięcie dotyczy prawie 1000 pracowników.

 

Według komunikatu prasowego CIUSSS MCQ zaleca wszystkim pracownikom kwarantannę, którzy pojawili się w pracy od 12 marca. Pracownicy są proszeni o obserwowanie objawów COVID-19, takich jak kaszel, gorączka i trudności w oddychaniu oraz przestrzeganie zachowania zalecanych odległości w celu ochrony swoich bliskich. Zakład poinformował, że ściśle współpracuje z rządem Quebecu w celu opracowania planu bezpiecznego wznowienia działalności. - Zamknięcie zakładu nie powinno mieć wpływu na podaż produktów wieprzowych na kanadyjskim rynku żywności, jednak będzie miało wyraźny wpływ na producentów wieprzowiny, którzy dostarczają surowiec do tego zakładu – informuje portal Swineweb.com.

 

- Podobny scenariusz może czekać również wiele polskich zakładów. O ile zamkniecie pracowników zakładów na kwarantannie ma dramatyczne skutki gospodarcze oraz dotyka wiele rodzin pracowniczych, to przy kwarantannie pracowników ferm dodatkowo może spowodować cierpienie i upadki zwierząt. Niestety w krajowych przepisach zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2020 r. (Dz. U. 2020 poz. 565) brak jest różnicowania na grupy społeczne i zawodowe w zakresie odbywania kwarantanny, tak aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe kraju i opiekę nad zwierzętami – czytamy w komunikacie Polskiego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu