Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
24 listopada 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.7625 EUR EUR - 4.4714 GBP GBP - 5.0283 DKK DKK - 0.6006
Archiwum
24.11.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 212,75 (+ 0,59%), kukurydza STY21 - 196,00 (+ 0,13%), rzepak LUT21 - 411,75 (- 0,90%) [euro/tona] +++ +++ +++ 23.11.2020 12:59 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,00 - 4,00 zł/kg, średnia: 3,40 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie

Redakcja

- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25% rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – uspokaja Aleksander Dargiewicz – prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

- Dużym wyzwaniem dla sektora może być obowiązkowa kwarantanna, jeżeli dotknie ona pracowników bezpośrednio obsługujących zwierzęta. Pozostawienie stad bez podstawowej opieki może spowodować masowe upadki zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie dla społeczeństwa. Jestem przekonany, że wprowadzane przez rząd regulacje związane ze stanem epidemiologicznym w kraju uwzględnią specjalne uprawnienia dla producentów i dostawców żywności. Dzięki „zielonemu korytarzowi” produkcja mięsa i artykułów na nim opartych w pełni zaspokoi zapotrzebowanie Polaków. Mięsa nie zabraknie – przekonuje Aleksander Dargiewicz.

 

Wg KZP-PTCh zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju wymaga, aby w obecnej sytuacji zagrożenia epidemiologicznego rząd przewidział stworzenie „zielonego korytarza” dla producentów i dostawców żywności. - Na szczególną uwagę zasługuje produkcja zwierzęca ze względu na dobrostan utrzymywanych zwierząt. Objęcie kwarantanną rolników lub pracowników obsługi może skutkować brakiem opieki nad zwierzętami przez okres dwóch tygodni. Zorganizowanie szybkiego zastępstwa nie będzie możliwe. Skala problemu jest bardzo duża i wymaga szybkiego rozwiązania, gdyż dotyka wielu sektorów (świnie, drób, bydło itd.). W samym sektorze produkcji trzody chlewnej 11,2 mln sztuk świń utrzymywanych jest w ok. 160 tys. gospodarstw. Pozostawienie gospodarstw bez podstawowej opieki spowoduje szybką śmierć zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie biologiczne dla społeczeństwa. Proponujemy w przepisach dotyczących zwalczania koronawirusa w Polsce z jednej strony uwzględnienie procedur ograniczających zagrożenie koronawirusem, z drugiej umożliwiających opiekę nad zwierzętami pracownikom nawet w okresie kwarantanny – czytamy w piśmie skierowanym przez Polpig do Głównego Inspeltora Sanitarnego. Z propozycjami KZP-PTCh można zapoznać się klikając tutaj. 

Może zainteresuje Cię również:

Pierwszy przypadek zakażenia norek wirusem SARS-Co

Naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdański

Bruksela rozważa interwencję na rynku wieprzowiny

Komisja Europejska zamierza rozważyć interwencję na rynku wi

Czy rzeź norek jest uzasadniona? Opinie OIE i EFSA

Koronawirusa SARS-CoV-2 wykryto u norek na fermach w wielu p