Mniej mięsa i innych białek zwierzęcych, a więcej białek roślinnych, glonów lub owadów. Europejczycy muszą zmienić dietę, a Komisja Europejska będzie stymulować tę transformację.
Jak informuje holenderski portal Pig Business, powyższe wytyczne określono w strategii Farm to Fork (F2F) Komisji Europejskiej, która zostanie przedstawiona pod koniec marca. Strategia zawiera nowe, radykalne propozycje dotyczące europejskiego rolnictwa. Agencja informacyjna Euractiv, która dotarła do dokumentów Komisji, właśnie podała te wieści do informacji publicznej. Działanie Komisji Europejskiej jest częścią Zielonego Ładu i musi uczynić rolnictwo europejskie bardziej zrównoważonym oraz wdrożyć nową zintegrowaną politykę żywnościową.
Propozycje obejmują również m.in. znaczne ograniczenie stosowania środków ochrony roślin i nawozów, zmniejszenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, takich jak antybiotyki dla zwierząt gospodarskich oraz drastyczne powiększenie obszaru rolnictwa ekologicznego. Sektor ekologiczny otrzyma na to więcej dotacji.
Kolejna propozycja dotyczy zmniejszenia śladu węglowego w hodowli zwierząt. Promując generację nowych suplementów żywnościowych, Komisja chce ograniczyć zanieczyszczenie wody i emisje metanu. Aby osiągnąć cel dotyczący ograniczenia pestycydów, Komisja rozważa przedłożenie nowego wniosku ustawodawczego w celu poprawy wdrażania zintegrowanego zarządzania szkodnikami (IPM). Komisja uważa również, że zrównoważone praktyki, takie jak rolnictwo precyzyjne, agroekologia i leśnictwo, powinny być szerzej stosowane i wspierane finansowo.
Wreszcie, Komisja będzie dążyła do większego spożycia warzyw. Celem takich działań jest zmniejszenie ryzyka chorób zagrażających życiu, takich jak nowotwory. Komisja chce wesprzeć tzw. „przemianę białkową”, stymulując produkcję zrównoważonych źródeł białka, takich jak glony lub owady.