kps

skiba

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Belgowie odrzucają mięso. Połowa krajowej produkcji jest eksportowana

Redakcja

Według danych opublikowanych przez Statbel, konsumpcja mięsa w Belgii spadła o 8,9% w latach 2010-2019. W 2010 r. spożycie mięsa na jednego mieszkańca wyniosło 82,4 kg, a obecnie jest to 70,2 kg. W tym czasie spożycie wołowiny spadło o 19,5%, drobiu o 13,6%, a baraniny i koziny o 11,8%. W najmniejszym stopniu spadła konsumpcja wieprzowiny, bo tylko o 2,4%. 


Czynniki, które wpłynęły na tego typu zachowania żywieniowe Belgów w postaci ograniczenia spożycia mięsa, to wpływ na środowisko, dbałość o dobrostan zwierząt oraz różne względy etyczne i społeczne. To odwrotna tendencja w stosunku do reszty krajów Unii Europejskiej, w której spożycie mięsa wzrosło o 4,7 kg w latach 2013-2019. Jednak pomimo spadku konsumpcji produkcja mięsa w Belgii nie spadła, ponieważ rolnicy korzystają z rynków międzynarodowych, aby zrekompensować spadek konsumpcji krajowej. Według gazety DeStandaard, 50% belgijskiego mięsa jest eksportowane.

 

Natomiast w ciągu ostatnich czterech lat spożycie mięsa spadło średnio o ponad 5 procent w porównaniu z okresem 2010-2014. Spadek dotknął większość sektorów mięsnych. W tym okresie spożywano więcej kurczaków i dziczyzny. - Jeśli porównamy średnie spożycie na rok na mieszkańca w okresie 2010-2014 ze spożyciem w latach 2015-2018, to zauważymy następujące zmiany: -9,2 procent dla wołowiny, -7,4 procent dla wieprzowiny, -16 ,9 procent dla baraniny i koziny oraz -26,3 procent dla koniny – informuje Statbel.

 

W tym czasie spożycie drobiu i innych gatunków zwierząt wzrosło: +3,1 procent dla drobiu i + 26,5 procent dla gatunków zwierząt z innych kategorii (króliki, gołębie, dziczyzna). Pomimo spadku konsumpcji, wieprzowina była ponownie najczęściej spożywanym mięsem w Belgii w 2018 r. (51,4 proc.), następnie wołowina (19,6 proc.) drób (18,3 proc.).

 

Źródło: Pig Business/euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu