kps

kojs

CenyRolnicze
17 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0741 EUR EUR - 4.3353 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5811
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

W ciągu dekady spożycie białka zwierzęcego w UE spadnie o 17%

Redakcja

Analitycy przewidują, że spożycie mięsa na rynku Unii Europejskiej znacząco spadnie w ciągu następnej dekady. Całkowity spadek wynosie 904 gramów na mieszkańca. Takie prognozy pod koniec 2019 r. przedstawiła Komisja Europejska. Jednocześnie spożycie białka roślinnego wzrośnie o 469 gramów na mieszkańca.


Oczekuje się, że spadek spożycia produktów mięsnych wyniesie 192 g na mieszkańca, podczas gdy spożycie ryb i jaj spadnie o 103 gramy w porównaniu z obecnym poziomem. Pozostała różnica w postaci 609 gramów, to spadek spożycia nabiału.

 

Obecnie około 42% białka spożywanego w UE pochodzi z roślin, a pozostałe 58% pochodzi od zwierząt (mięso, ryby, jaja i nabiał). W scenariuszu modelowanym przez Komisję Europejską dieta stopniowo zmieni się w ciągu następnych dziesięciu lat do relacji w stosunku 50/50. Konsumenci nadal spożywać taką samą liczbę kalorii, białka i tłuszczów. Doprowadziłoby to do 17% spadku spożycia białka zwierzęcego.

 

Jeśli chodzi o wpływ zmian na środowisko, jakie przewiduje Komisja Europejska, ślad węglowy UE zmniejszyłby się o 6% (22 mln t ekwiwalentu CO2) w 2030 r. Jednak kraje spoza UE odnotowałyby również spadek emisji gazów cieplarnianych o 33 mln ton ekwiwalentu CO2. Wynika to z faktu, że UE wprowadziłaby więcej mięsa i przetworów mlecznych na rynek światowy, zwiększając swój udział w rynku globalnym.

 


Transformacja rynku będzie miała również wpływ na obecny model produkcji zwierzęcej. W tym scenariuszu zakłada się, że popyt na mięso i nabiał spoza UE pozostanie na poziomie wyjściowym. Oznacza to, że produkcja mięsa i przetworów mlecznych zostałaby przeniesiona z krajów, w których emisje na jednostkę produkcji są wyższe, do UE, gdzie są niższe.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu