W najbliższej dekadzie należy spodziewać się znacznych wahań cen wieprzowiny

Redakcja

Wahania cen wieprzowiny i wyższa uprawa roślin wykorzystywanych w produktach białkowych pochodzenia roślinnego są elementami, które będą dominować w następnej dekadzie. Tak wynika z raportu opublikowanego przez Komisję Europejską.

 

Największy kryzys bezpieczeństwa biologicznego wywołany sytuacją ASF w Azji i Europie Wschodniej spowoduje przekształcenie krajobrazu rolniczego w Unii Europejskiej – czytamy w komunikacie Komisji Europejskiej. Dramatyczna sytuacja w Chinach, gdzie 50% krajowego inwentarza świń zostało zlikwidowane z powodu kryzysu ASF, sprawi że preferencje konsumentów dotyczące roślinnych produktów białkowych zmienią nawyki żywieniowe na rynku UE.

 

Raport KE dąży do wniosku, iż wahania cen wieprzowiny i większa uprawa roślin wykorzystywanych w produktach białkowych pochodzenia roślinnego są elementami, które będą dominować w następnej dekadzie. Zgodnie z prognozami przedstawionymi przez Komisję, roczny wywóz wieprzowiny z UE może osiągnąć poziom ponad 4 mln ton w 2022 r. - zależności od tempa odbudowy chińskich stad trzody chlewnej, w porównaniu z około 2,7 mln ton w ubiegłym roku. Wywnioskowano również, że do 2030 r. eksport wieprzowiny zmniejszy się do około 3,4 mln ton, czyli znacznie powyżej wielkości przed wybuchem chińskiej epidemii ASF.

 

- Ceny powinny pozostać wysokie, dopóki chińska produkcja nie wzrośnie. Gdy do tego dojdzie ceny mogą gwałtownie spaść, w zależności od tempa ożywienia i wzrostu produkcji konkurentów w UE - czytamy w raporcie. Wszystko zależy jednak od tego czy główni eksporterzy wieprzowiny w UE - Niemcy, Hiszpania, Dania i Francja - pozostaną wolni od ASF. Jeśli choroba zostanie tam zawleczona, to prognoza może zmienić się diametralnie.


Jak prognozuje Komisja, na rynku UE drób pokryje lukę wynikającą ze wzrostu eksportu wieprzowiny do Chin i tak pozostanie, nawet jeśli nastąpi spadek cen w ciągu następnych 10 lat. Komisja stwierdza, że konsumpcja drobiu stale rośnie i oczekuje się, że będzie nadal tak postępować, ponieważ obawy konsumentów dotyczące zdrowia, środowiska i dobrostanu zwierząt tłumią popyt na inne produkty mięsne. Oczekuje się, że obawy te będą również sprzyjać uprawom roślin bogatych w białko.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: euromeatnews.com

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz