Niemcy produkują mniej mięsa

Redakcja

Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) produkcja mięsa w Niemczech spadła o około 2,6% lub 102 700 ton w porównaniu z pierwszym półroczem 2018 r. W tym czasie ubito o 1,2 mln świń mniej niż w pierwszych sześciu miesiącach ub.r.

 

W pierwszych sześciu miesiącach 2019 r. w niemieckich rzeźniach zabito 29,4 mln świń, bydła, jagniąt, kóz i koni. Ubojnie, wyprodukowały 3,9 miliona ton mięsa, w tym drobiu.

 

Ilość wyprodukowanej wieprzowiny wyniosła w pierwszym półroczu 2019 r. 2,6 mln ton: o 3,7% mniej niż w tym samym okresie w 2018 r. (-100,500 ton), przy uboju 27,2 mln świń (1,2 mln mniej, -4,3%).

 

Wieprzowina stanowiła większość komercyjnej produkcji mięsa (około 65,8%), a następnie drób (20,0%) i wołowina (13,8%). Jagnina, kozina i mięso końskie stanowiły ogółem jedynie około 0,3% całkowitej produkcji mięsa.

 

Źródło: www.pig333.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz