Kanadyjczycy liczą na wznowienie eksportu wieprzowiny do Chin

Redakcja

Kanadyjska Rada Wieprzowiny przewiduje nadejście lepszych czasów w stosunkach z Chinami i wznowienie eksportu w tym kierunku. Te optymistyczne nastroje zapanowały po nominacji Dominika Bartona na nowego ambasadora w Pekinie. 

 

Eksport wieprzowiny do Chin został wstrzymany w czerwcu po tym jak chińskie władze zgłosiły obawy dotyczące ważności certyfikatu eksportowego i oskarżyły Kanadyjską Agencję Kontroli Żywności o wydanie tych dokumentów bez przeprowadzania odpowiednich kontroli w firmach eksportujących. Władze chińskie przedstawiły również dowody na występowanie raktopaminy w kanadyjskiej wieprzowinie.


- Rada Wieprzowiny jest zadowolona z nominacji Dominica Bartona. Jego raport na temat wzrostu gospodarczego z 2017 r., w którym wskazano, że handel produktami rolnymi jest głównym motorem gospodarki kanadyjskiej, został dobrze przyjęty przez przemysł. Cieszymy się na współpracę z panem Bartonem w celu odzyskania dostępu do chińskiego rynku i dalszy wzrost eksportu rolnego który założono na poziomie 75 miliardów dolarów do 2025 r.
- poinformowała Rada w komunikacie prasowym.


Chiny są bardzo ważnym rynkiem dla producentów kanadyjskich. W 2018 r. eksport wieprzowiny z Kanady wyceniono na prawie 4 mld USD, z czego mięso o wartości 514 mln USD wyeksportowano do Chin. Jest trzecim co do wielkości rynkiem eksportowym w kraju. Sprzedaż do Państwa Środka w 2019 r. wzrosła o 50% w stosunku do poziomów z 2018 r. Zapotrzebowanie na produkty wieprzowe jest nadal duże w Chinach, a kanadyjscy producenci oczekują możliwości dalszego zaspokajania potrzeb chińskich klientów.

 

Źródło: euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz