Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spotkanie okrągłego stołu zorganizowane przez VLAM vzw - Belgian Meat Office w urokliwym, podbrukselskim miasteczku Mechelen. Przez dwa dni (28-29 sierpnia 2019 r.) specjaliści zajmujący się badaniami rynku mięsnego, ale także promocją mięsa na naszych stołach, spotkali się by porozmawiać o współczesnych tendencjach na rynkach tego surowca w Europie. Z komentarzy i dyskusji kuluarowych, dawało się jednak wyczuć, że w czasach pędzącej globalizacji spoglądanie wyłącznie na nasz kontynent to trochę za mało.
Trudno, w jednej krótkiej relacji, oddać spektrum poruszanych zagadnień – było ich naprawdę sporo: od ekonomii, poprzez jakość produktów mięsnych, nowe technologie produkcji, aż po kwestie środowiskowe, weterynaryjne i OneHealth.
Rynek mięsny, zresztą jak wiele gałęzi przemysłu rolno-spożywczego, jest coraz bardziej skoncentrowany. Miejsce małych gospodarstw prywatnych i rodzinnych masarni, zajmują odpowiednio wyspecjalizowane fermy przemysłowe i olbrzymich rozmiarów rzeźnie i zakłady przetwórcze. Zaskakuje jednak nie tylko ich wielkość, ale szybka reakcja na potrzeby rynku. Skoro coraz więcej konsumentów interesuje się sprawami środowiskowymi, to proszę bardzo, zakłady jasno pokazują jak dbają o rozwój zrównoważony (w bardzo wielu aspektach), aż po nawiązywanie współpracy z mniejszymi producentami bio- i eko-. Dużym zaskoczeniem było, że jedna z wiodących firm na belgijskim rynku mięsa – zarówno w produkcji, obróbce, jak i handlu detalicznym - Colruyt Group Fine Food Meat – w swoich materiałach do klientów i udziałowców podkreśla zrównoważenie środowiskowe całego procesu produkcji: od pola do klienta. Na przykład całość energii elektrycznej, zarówno do utrzymywania wielkich chłodni, pracy maszyn, a nawet sklepów pozyskiwana jest ze źródeł odnawialnych – turbin wiatrowych i paneli słonecznych, umieszczonych zresztą na dachach chyba wszystkich budynków firmy.
Fot. Turbina wiatrowa w centrum zakładów mięsnych; na dachach budynków praktycznie wszędzie znajdują się panele słoneczne.
W rozmowach podczas zwiedzania zakładów mięsnych, najczęściej chyba podkreślano odpowiedzialność środowiskową biznesu. To bardzo mocno zarysowujący się trend na rynku i przybliżymy go Czytelnikom, po dokładniejszym przestudiowaniu zebranych materiałów, tak ekonomicznych, produkcyjnych, konsumenckich, jak i naukowych. Bowiem do wyrobienia sobie opinii o współczesnych trendach niezbędne jest poznanie sprawy z różnych stron.
Skomplikowania wpływu produkcji zwierzęcej i rynku mięsnego na środowisko poświęcone były dyskusje, w których centralny punkt zajęły trzy referaty naukowe. Główny temat wystąpień można streścić zdaniem: dążenie do poprawy jakości z uwzględnieniem warunków ekonomicznych. Prelegentami było troje belgijskich naukowców: Jeroen Dewulf, specjalista do spraw biobezpieczeństwa i epidemiologii, Liesbet Pluym badająca przede wszystkim pozostałości antybiotyków w hodowlach trzody chlewnej i Erik Lenaers, zajmujący się marketingiem i promocja produktów mięsnych. Dyskujsę moderował Joris Coenen z Belgian Meat Office.
Fot. Po każdym z referatów następowała seria pytań i bardzo szczegółowa dyskusja poruszanych zagadnień.
Fot. Prelegenci – od lewej do prawej – w kolejności wystąpień: Jeroen Dewulf, Liesbet Pluym, Erik Lenaers.
Spotkanie dostarczyło wielu ciekawych przemyśleń, a otrzymane materiały są takich rozmiarów, że ich studiowanie zajmie zapewne kilka tygodni. Waga poruszanych zagadnień była jednak tak wielka, że jeszcze niejednokrotnie będziemy do nich wracać na łamach naszego portalu.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Wszystkie artykuły autora
Może zainteresuje Cię również:
Sylwia Spurek nie owija w bawełnę. Branża mięsna d
- Czy w końcu zaczniemy łączyć kropki? Hodowla przemysłowa n
Walka z mięsem nie ma sensu. Taka dieta towarzyszy
Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym
Historia pewnego bocianiego cenzusu
Bocian biały Ciconia ciconia należy do najlepiej i najdłużej
Nie zapewnimy bezpieczeństwa żywnościowego jeżeli
- Komisja Europejska rozpoczęła bardzo niebezpieczną dyskusj
Rolnik odbiera mleko cielętom? Hodowcy apelują o
Marzec i kwiecień to tradycyjny czas wzmożonych działań orga
Jak bociany reagują na drony?
Ze względu na spadające koszty bezzałogowe statki powietrzne
Nie kupuj “kota w worku”. Na co zwracać uwagę przy
Decyzja podejmowana podczas zakupu mięsa zależy od wielu czy
Jaja dzikich ptaków – pisanki natury
Wielkanoc to fantastyczny czas na pytania o naturę ptasich j
Czarna owca medycyny
To musiało się tak skończyć, bo lubię i owce (kliknij) i psy
Lepiej zrezygnować z jedzenia mięsa czy jednego lo
Mięso jest kozłem ofiarnym w kontekście emisji CO2. W Europi
Fenomen bocianich przylotów
W połowie marca po raz kolejny przypominamy sobie słowa nasz
Podatek ubojowy w Holandii? Rolnicy obawiają się,
Być może Holandia będzie pierwszym krajem na świecie, który
W Brukseli istnieje presja na stygmatyzowanie mięs
- Uważamy, że pomysły, aby eliminować mięso czy inne produkt
Mięso z drukarki 3D? Za 10 lat takie zjawisko może
Brzmi jak koncepcja dla filmu science-fiction, ale produkcja
Wyścig zbrojeń: gąsiorek i kukułka
Pasożytnictwo lęgowe jest zjawiskiem dobrze znanym w ptasim
We Włoszech ruszyło systemowe zwalczanie produkcji
Włoscy hodowcy są wściekli, po tym jak nowo mianowany „super
Dieta wegańska źle wpływa na kości?
Dieta wegańska jest modna. To w jaki sposób ten rodzaj
Mięso syntetyczne zabije życie na wsi. Świat bez h
- W miarę zbliżania się szczytu ONZ Food Systems Summit zauw
Ornitologia terapuetyczna - czyli o zbawiennym wpł
Z autorami książki Ornitologia terapuetyczna – prof. Piotrem
Rolnik sprzedawał tradycyjne mięso jako produkt ek
W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rol
Motyle, motyle, poczekajcie choć chwilę…
… i poczekały, przynajmniej na tyle, że przyjrzeli im się ba
Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?
Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi
Powrót do przeszłości. Zimowe relacje ze zwierzęta
Zima wyostrza nie tylko apetyt, ale i nasze relacje ze zwier
Amerykański Dzień Świstaka i nasze Święto Matki Bo
W czasach, gdy nie było barometrów, termometrów i wiatromier
Corvina – prawdziwy odlot
Do pisania o książce Corvina zabierałem się jak przysłowiowy
Babcia i dziadek w zwierzęcym świecie
Wraz ze zbliżającymi się dniami Babci i Dziadka, odpowiednio
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Upierzone myśliwce
Ptaki drapieżne charyzmatyczne, majestatyczne, wspaniałe, bu
Ptasiarskie postanowienia noworoczne. Dla poczatku
Często wraz z początkiem Nowego Roku rozpoczynamy serie post
Książka (po prostu) o śmieciach
Boże Narodzenie i czas do Sylwestra to chwila na nadrobienie
Profesor Jan Pinowski - Moje spotkanie z Arkady Fi
Był rok 1979. Już ponad rok pracowałem wraz z żoną Barbarą n
Ptaki na Boże Narodzenie
Przy tradycyjnym bożonarodzeniowym żłóbku nie dziwią wół, os
Bruksela zamierza wydać ogromne pieniądze na rezyg
Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, uważa, że
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Przemysł rolno-spożywczy napędza rosyjską gospodar
Wielkość rosyjskiej produkcji wołowiny, wieprzowiny, jagnięc
Przyrody ratowanie ginem wspomagane!
Przemysł alkoholowy w ostatnich latach włącza się w kampanie
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Belgia uwolniła się od ASF-u. Rusza eksport wieprz
Ponieważ w Belgii od dwunastu miesięcy nie odnotowano przypa
Nekropolie bogate w ptaki
Cmentarze są często pięknymi fragmentami i stałym elementem
Jak pies z kotem … w Indiach
Żyć jak pies z kotem – wszyscy dobrze znają to powiedzenie.
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
Przereklamowane podróże podróżniczka
Wędrówki ptaków budzą emocje. Co specjalnie nie dziwi, bo pt
Jak pandemia wpłynęła na konsumpcję mięsa? Wnioski
Jak zmieniały się trendy konsumenckie w obliczu kryzysu i cz
FAUNA. Zoogeograficzna wycieczka
Quizy i zgadywanki przeżywają swojego czasu renesans. W leni
Pomiędzy COVID-19 a toksoplazmozą: koty, bogactwo
Skąd się biorą koronawirusy? Jak szybko się rozprzestrzeniaj
Pijane ptaki – fenomen natury czy zachowania zniek
Jedną z najpopularniejszych na świecie używek, zaraz za niko
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
Światowa produkcja mięsa spadnie do końca przyszłe
Raport FAO, dotyczący perspektyw na lata 2020/2021, prognozu
Wielki koncert Natury
Melodyjny trel z udziałem nawet 50 solistów w Rosarium na Cy
Ile waży bocianie gniazdo?
Bocian biały Ciconia ciconia to jeden z gatunków wręcz ideal
Dzieciństwo w świecie zwierząt
Początek czerwca z przyczyn wiadomych (kliknij) często skłan
Koronawirus w brazylijskich zakładach mięsnych
Z powodu wykrycia przypadków koronawirusa władze brazylijski
W Niemczech szykują bat na przemysł mięsny. Koniec
Masowe zakwaterowanie i najniższe płace − tak traktowani są
Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. Produkcja wieprzow
Izba Rolnicza Dolnej Saksonii zakłada, że produkcja trzody c
Memy w służbie ochronie przyrody
W trakcie rozważań nad trudnościami w ochronie przyrody, czę
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Spada eksport belgijskiej wieprzowiny
Według najnowszych informacji Flamandzkiego Centrum Promocji
W pogoni za kukułką
W momencie, kiedy piszę te słowa (16 kwietnia 2020 r.) pierw
Kombajn do zbierania much po wioskach… Budki półot
Do pierwszego tytułu namówił mnie kolega – wiadomo klikalnoś
Produkcja mięsa może stać się kołem zamachowym pol
Racjonalne wsparcie producentów żywca pozwalające im utrzyma
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
Szpaki, budki i czereśnie
Z pokolenia na pokolenie, sam jestem tego przykładem, a i dz
Bociany i krowy: platforma gniazdowa na podwórku t
Chcąc pomóc bocianom i przywołać je do posesji – nie wystarc
Gra: Ptaki Europy – dodatek do Na skrzydłach
Na łamach czasopisma Biologia w Szkole* przedstawiłem n
Birdwatching w czasach zarazy
Przymusowy pobyt w domach w związku z zarządzonymi przepisam
KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecz
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Skowronki i sowy wśród ornitologów i ptasiarzy
Wśród nas są tacy, którzy siedzą i pracują po nocach, ale te
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Belgia chce konstytucyjnie uznać zwierzęta za czuj
W propozycji do zmian w belgijskiej konstytucji znalazł się
Wiejskie drogi: drzewa, kombajny i wykluczenie spo
O problemach transportu i komunikacji na terenach wiejskich
Parlament Europejski rozpoczyna debatę o podatku z
W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się de
Problem średnich miast
Na swoich stronach internetowych Klub Jagielloński, stowarzy
Belgowie odrzucają mięso. Połowa krajowej produkcj
Według danych opublikowanych przez Statbel, konsumpcja mięsa
Wywiad z profesorem Piotrem Tryjanowskim: Na miast
Kilka osób zapytywało o polską wersję wywiadu z prof. Piotre
Jest akceptacja dla małych rzeźni rolniczych. Czy
Rolnicy już niebawem będą mogli dokonywać legalnego uboju i
Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa
Historia nauki
Przysłuchując się debacie publicznej, jak i rozmowom koleżan
Belgowie ponownie zabiegają o otwarcie chińskiego
Belgowie usilnie zabiegają o powrót swojej wieprzowiny na lu
Polska produkcja kurcząt rzeźnych znów bije europe
Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeź
Obrońcy praw zwierząt wtargnęli na fermę kaczek. S
W miniony weekend ok. 40 aktywistów organizacji na rzecz pra
Dokarmianie ptaków w tropikach – wszystko nieco in
Dokarmianie ptaków z wykorzystaniem celowo przygotowywanych
Tropikalne fascynacje
Nietypowo mi się zebrało na refleksje z okazji Święta Niepod
Kolejny sezon badań w brazylijskim cerrado
O sytuacji środowiskowej w Ameryce Południowej, a szczególni
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Niemcy produkują mniej mięsa
Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) p
Poznańskie zwierzęta w dawnych czasach: historia m
Mam wrażenie, że we współczesnych badaniach fauny krajobrazu
Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakład
Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgia
Mętne perspektywy dla ubojni rolniczych. Działania
Organizacje rolnicze mają wiele uwag do rozporządzenia minis
Grypa ptaków pustoszy fermy w Belgii. To może ozna
Od kilku tygodni rośnie zapotrzebowanie na jaja w Polsce. Wr
Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici
Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu
Biały kruk, czyli dzieje jednego życia między Pryp
Nie jestem wielkim miłośnikiem autobiografii, szczególnie pe
Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?
- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty
Nazwisko zobowiązuje! Zwłaszcza tak bardzo ptasie…
Pomysł na powyższy tytuł to intelektualna pamiątka z jakiejś
Drzewostan słowiański
W naszym dziale OneHealth często poszukujemy rzeczy nietypow
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p