zm skiba

kps

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospodarstw i rodzinnych masarni zajmują fermy przemysłowe oraz ogromnych rozmiarów rzeźnie.

prof. Piotr Tryjanowski

Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spotkanie okrągłego stołu zorganizowane przez VLAM vzw - Belgian Meat Office w urokliwym, podbrukselskim miasteczku Mechelen. Przez dwa dni (28-29 sierpnia 2019 r.) specjaliści zajmujący się badaniami rynku mięsnego, ale także promocją mięsa na naszych stołach, spotkali się by porozmawiać o współczesnych tendencjach na rynkach tego surowca w Europie. Z komentarzy i dyskusji kuluarowych, dawało się jednak wyczuć, że w czasach pędzącej globalizacji spoglądanie wyłącznie na nasz kontynent to trochę za mało.

 

Trudno, w jednej krótkiej relacji, oddać spektrum poruszanych zagadnień – było ich naprawdę sporo: od ekonomii, poprzez jakość produktów mięsnych, nowe technologie produkcji, aż po kwestie środowiskowe, weterynaryjne i OneHealth.

 

Rynek mięsny, zresztą jak wiele gałęzi przemysłu rolno-spożywczego, jest coraz bardziej skoncentrowany. Miejsce małych gospodarstw prywatnych i rodzinnych masarni, zajmują odpowiednio wyspecjalizowane fermy przemysłowe i olbrzymich rozmiarów rzeźnie i zakłady przetwórcze. Zaskakuje jednak nie tylko ich wielkość, ale szybka reakcja na potrzeby rynku. Skoro coraz więcej konsumentów interesuje się sprawami środowiskowymi, to proszę bardzo, zakłady jasno pokazują jak dbają o rozwój zrównoważony (w bardzo wielu aspektach), aż po nawiązywanie współpracy z mniejszymi producentami bio- i eko-. Dużym zaskoczeniem było, że jedna z wiodących firm na belgijskim rynku mięsa – zarówno w produkcji, obróbce, jak i handlu detalicznym - Colruyt Group Fine Food Meat – w swoich materiałach do klientów i udziałowców podkreśla zrównoważenie środowiskowe całego procesu produkcji: od pola do klienta. Na przykład całość energii elektrycznej, zarówno do utrzymywania wielkich chłodni, pracy maszyn, a nawet sklepów pozyskiwana jest ze źródeł odnawialnych – turbin wiatrowych i paneli słonecznych, umieszczonych zresztą na dachach chyba wszystkich budynków firmy.

 

turbina wiatrowa belgia ceny rolnicze pl

 

Fot. Turbina wiatrowa w centrum zakładów mięsnych; na dachach budynków praktycznie wszędzie znajdują się panele słoneczne.

 

W rozmowach podczas zwiedzania zakładów mięsnych, najczęściej chyba podkreślano odpowiedzialność środowiskową biznesu. To bardzo mocno zarysowujący się trend na rynku i przybliżymy go Czytelnikom, po dokładniejszym przestudiowaniu zebranych materiałów, tak ekonomicznych, produkcyjnych, konsumenckich, jak i naukowych. Bowiem do wyrobienia sobie opinii o współczesnych trendach niezbędne jest poznanie sprawy z różnych stron.

 

Skomplikowania wpływu produkcji zwierzęcej i rynku mięsnego na środowisko poświęcone były dyskusje, w których centralny punkt zajęły trzy referaty naukowe. Główny temat wystąpień można streścić zdaniem: dążenie do poprawy jakości z uwzględnieniem warunków ekonomicznych. Prelegentami było troje belgijskich naukowców: Jeroen Dewulf, specjalista do spraw biobezpieczeństwa i epidemiologii, Liesbet Pluym badająca przede wszystkim pozostałości antybiotyków w hodowlach trzody chlewnej i Erik Lenaers, zajmujący się marketingiem i promocja produktów mięsnych. Dyskujsę moderował Joris Coenen z Belgian Meat Office.

 

sympozjum belgia mieso ceny rolnicze pl

 

Fot. Po każdym z referatów następowała seria pytań i bardzo szczegółowa dyskusja poruszanych zagadnień.

 

belgia prelegenci mieso mechelen ceny rolnicze pl

 

Fot. Prelegenci – od lewej do prawej – w kolejności wystąpień: Jeroen Dewulf, Liesbet Pluym, Erik Lenaers.

 

Spotkanie dostarczyło wielu ciekawych przemyśleń, a otrzymane materiały są takich rozmiarów, że ich studiowanie zajmie zapewne kilka tygodni. Waga poruszanych zagadnień była jednak tak wielka, że jeszcze niejednokrotnie będziemy do nich wracać na łamach naszego portalu.

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu