Pierwszy od dwóch dekad spadek globalnej produkcji mięsa

Redakcja

Według raportu ONZ FAO, w tym roku utrata 30 proc. pogłowia chińskiego stada świń wpłynie na globalną produkcję mięsa. Będzie to czynnik, który spowoduje pierwszy spadek obserwowany w tym sektorze rolnictwa w ciągu ostatnich 20 lat. Wg FAO od 2000 r. produkcja mięsa na całym świecie wzrosła o 45 proc.

 

W tym roku dane będą niższe o 0,2%, ponieważ na produkcję mięsa wpłynie liczba świń zabitych w Chinach, Europie, Wietnamie i Kambodży z powodu rozprzestrzeniania się ASF. W 2018 r. światowa produkcja mięsa wyniosła 337 mln ton.

 

W ciągu pierwszych 7 miesięcy od wybuchu epidemii Chiny były zmuszone pozbyć się z powodu pomoru ponad milion świń. Według szacunków USDA i Rabobank, sytuacja ASF w Chinach doprowadzi do niedoboru 10 milionów ton wieprzowiny do końca roku. Tymczasem dostawcy drobiu, którzy mają dostęp do rynku chińskiego, mogą skorzystać z tej sytuacji, ponieważ mięso z kurczaka może stanowić tańszą i wygodną alternatywę dla konsumentów na tym rynku. Produkcja drobiu może wzrosnąć o 2,8 procent w tym roku - szybciej niż wzrost wołowiny i jagnięciny. 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz