Niedawno informowaliśmy o rozporządzeniu ministra rolnictwa, którego celem jest udostępnienie konsumentom informacji o państwie pochodzenia ziemniaków dostępnych w obrocie detalicznym. Niebawem podobne przepisy obejmą znakowanie mięsa.
Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania żywności jest dostarczanie konsumentom spójnych i przejrzystych informacji, umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów. Kilkanaście organizacji rolniczych i wspierających rolnictwo z państw Unii Europejskiej, w tym Solidarność RI, przygotowało, w ramach Europejskiej Inicjatywny Obywatelskiej, projekt pn. „Zdemaskuj swoje jedzenie”.
Według ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego wskazanie kraju pochodzenia żywności zwiększa świadomość konsumentów związaną z produktem, a także może być użytecznym narzędziem zapobiegania fałszowaniu żywności.- Znakowanie żywności to ważny element kształtowania świadomości konsumentów. Chcemy, żeby nasi konsumenci mieli pełną wiedzę, co kupują. Dlatego wprowadzamy oznaczenia, żeby ta żywność była łatwo rozpoznawalna. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami podpisałem rozporządzenie, które wprowadzi znakowanie polską białą-czerwoną flagą ziemniaków. Teraz wystąpię też do Komisji Europejskiej o notyfikację znakowania mięsa – powiedział minister Ardanowski.
Źródło: MRiRW
Może zainteresuje Cię również:
Rolnik sprzedawał tradycyjne mięso jako produkt ek
W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rol
Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?
Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi
Nowy system znakowania żywności będzie wprowadzał
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych sprzeciwia
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Unijny system znakowania żywności może dyskryminow
Eksperci Ośrodka Analiz Cegielskiego opracowali analizę doty
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Znakowanie dobrostanu zwierząt. Dodatkowy koszt dl
Copa-Cogeca jest w trakcie przygotowania stanowiska w sprawi
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Polscy hodowcy trzody chlewnej walczą o przetrwani
Restrykcje nakładane przez rządy krajów unijnych w ramach wa
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
Znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia. Czy to c
30 września wejdą w życie zmiany w rozporządzeniu
Już niebawem obowiązek znakowania mięsa flagą kraj
30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Kiełbasa swojska nie taka swojska. Fałszowanie żyw
- Błędne dane dotyczące zawartości kalorii, nieprawidłowe oz
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
Zaskakująca współpraca Ardanowskiego i Kołodziejcz
Podczas piątkowej konferencji prasowej wspólne działania prz
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Agro Unia wypowiada wojnę Biedronce. Poszło o sprz
Wg Michała Kołodziejczaka, lidera Agro Unii, sieć sklepów Bi
Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda
Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot
Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici
Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu
Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?
- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Wczoraj wszedł w życie obowiązek znakowania pochod
Według rozporządzenia ministra rolnictwa przy sklepowych sto
Minister rolnictwa podpisał rozporządzenie o znako
Rozporządzenie zmieniające przepisy w sprawie znakowania p
Nafaszerowana lekami sztuka już nie przejdzie?
Zgodnie z wytycznymi jakie otrzymali powiatowi lekarze weter
Znakowanie produktów flagą: najpierw ziemniaki, pó
Podczas sobotniej konwencji regionalnej PiS w Kadzidle, któr
Przelew poszedł, mięso nie dojechało
Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Jedząc holenderskie, "plastikowe" ziemniaki, zniec
Ostatnio na facebook'owym profilu Agro Unii zaprezentowano c
Min. Ardanowski: Z kilograma importowanego mięsa m
Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjne
Bagaż pełen patogenów. ASF i inne choroby rozprzes
Nielegalnie importowana żywność w bagażach klientów komercyj
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa
Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz
Wstrzymano import świń i wieprzowiny ze stref czer
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowsk
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzon
Chińczycy jedzą coraz więcej wieprzowiny
Jak przewidują specjaliści, spożycie mięsa w Chinach wyraźni
Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprę
Królik i zając to nie to samo
Laicy często mylą te dwa gatunki należące do rodziny zajęcza
Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa
Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace
Bakterie, pasożyty i wirusy zawarte w żywności, kt
Zoonozy to grupa chorób zakaźnych i pasożytniczych zwierząt,
Francuzi jedzą coraz mniej mięsa
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylk
Informacja na opakowaniu ziemniaków o kraju ich po
Samorząd rolniczy przekazuje, że wprowadzenie obowiązku umie
Luksemburg z najwyższą, a Polska z najniższą ceną
Dane opublikowane przez Eurostat wskazują, że ceny mięsa w s
Ministerstwo o konserwach
- Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami
Dobry czas dla producentów drobiu i jaj
Pierwsza połowa roku 2018 była dosyć dobra dla większości pr
Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowan
W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansow
VEZG popiera pomysł obowiązkowego oznakowania mięs
W przemyśle mięsnym za linią Odry rośnie popyt na obowiązkow
Wniosek o stworzenie niezależnego systemu oceny po
W odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządze
Konsumpcja mięsa owczego w Chinach – może warto po
W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owc
Mięsne Święta – Polska Tradycja
Pod takim hasłem odbyła się konferencja w siedzibie Polskiej
Rynek mięsa - UOKiK o przejęciu Pini Polonia przez
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował do drugieg
Czym kierować się przy wyborze rasy bydła mięsnego
Rolnicy bardzo często zastanawiają się jaką rasę bydła wybra
Problemy brazylijskiego BRF
Brazylijski BRF, jedna z największych firm w branży spożywcz
Transport zwierząt - źle przeprowadzony może zepsu
Co jakiś czas informujemy Państwa o nowych naruszeniach prze
Eksport mięsa wołowego z Polski
Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od ek
Smak dziczyzny. Czy możliwy jest większy popyt na
W dzisiejszych czasach zwracamy coraz większą uwagę na jakoś
Odra w zakładach mięsnych
Na oddziale chorób zakaźnych szpitala w Ostródzie i w Elbląg
Co to jest "czyste mięso"?
„Czyste mięso” to termin określający produkt powstały na baz
Przewaga produkcji drobiu nad produkcją wieprzowin
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Roln
Mięso pod lupą. Inspektorzy zakwestionowali produk
Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość