Unijni inspektorzy kontrolują zakłady mięsne w pięciu województwach

Redakcja

Od poniedziałku w Polsce kontrole przeprowadzają unijni inspektorzy weterynaryjni. Sprawdzą nasz system nadzoru nad produkcją mięsa. Pod lupę unijnych audytorów trafiły zakłady mięsne w kilku województwach. Kontrolowana jest produkcja drobiu i wołowiny.

 

To rutynowe i wcześniej zaplanowane kontrole. Pierwotnie sprawdzanie procedur jak i samej produkcji mięsa miało dotyczyć wyłącznie sektora drobiarskiego, ale w związku z wykryciem w Polsce nielegalnego uboju bydła, unijni inspektorzy sprawdzą także i ten sektor. Szczególną uwagę zwrócą na system identyfikacji i rejestracji zwierząt, ogólne warunki produkcji oraz higienę pracy panującą w zakładach.

 

- Audyt dotyczący mięsa wołowego będzie przeprowadzony w woj. małopolskim i w woj. podlaskim. Natomiast audyt mięsa drobiowego będzie przeprowadzony w woj. łódzkim, lubelskim i śląskim – wyjaśnia Katarzyna Piskorz, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.

 

Niezależnie od wizyty unijnych inspektorów w Polsce, nasze służby weterynaryjne przekazały Komisji Europejskiej raport o wykonaniu zaleceń. Chodzi o działania jakie zleciła nam KE w związku z jednostkowym przypadkiem nielegalnego uboju bydła. Przekazanie tych dokumentów w Brukseli miało być warunkiem zniesienia dodatkowych kontroli na granicach, jakie zarządzili Czesi.

 

Źródło: Agrobiznes (TVP)