Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
29 maja 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 4,0031 EUR EUR - 4,4503 GBP GBP - 4,9213 DKK DKK - 0,5970
Archiwum
29.05.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 188,25 (+ 0,53%), kukurydza CZE20 - 167,00 (- 0,30%), rzepak SIE20 - 369,75 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++ 29.05.2020 13:13 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,00 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,42 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++

USA i Kanada zainteresowane polskim mięsem

Redakcja

Rynki Stanów Zjednoczonych i Kanady to realna perspektywą rozwoju eksportu polskiego mięsa. W Polsce uprawnienia eksportowe amerykański rynek posiada 18 zakładów.

 

W poniedziałkowe przedpołudnie w warszawskim hotelu Sheraton odbyło się seminarium pt. „Wysoka jakość europejskiego mięsa – tradycja i pasja” z udziałem delegacja importerów i dystrybutorów mięsa z USA i Kanady. Konferencja została zorganizowana w ramach kampanii "Mięso o europejskiej jakości" finansowanej ze środków UE przy wsparciu krajowych funduszy.

Rynki Stanów Zjednoczonych i Kanady to realna perspektywą rozwoju eksportu polskiego mięsa. Charakteryzują się nie tylko dużą liczbą konsumentów, ale również wysokim spożyciem wieprzowiny i wołowiny. To czołówka największych światowych importerów żywności.

 

Sabina Klimek, wiceprezes Polish American Chamber of Commerce North East przypomniała, że USA to nie tylko rynek perspektywiczny, ale przede wszystkim wymagający i trudny z uwagi na odmienne procedury obowiązujące w rożnych stanach. W Polsce uprawnienia eksportowe na ten rynek posiada 18 zakładów.

 

Z kolei Jason Goldstein z Rang Patagonian, Grass-fed Beef podkreślił, że USA jest zainteresowane polskim mięsem ponieważ sami mają poważny problem z antybiotykami i hormonami wzrostu nagminnie stosowanymi w hodowli. W Polsce nie używa się hormonów wzrostu, a standardy dotyczące antybiotyków są wyśrubowane. - Chcemy jeść zdrową wołowinę od bydła żyjącego w dobrych warunkach, utrzymywanego na pastwisku, żywionego zielonką – mówił Jason Goldstein, potwierdzając, że polskie mięso ma dobrą opinię wśród przedstawicieli delegacji USA i Kanady.

 

Źródło: UPEMI