Włosi jedzą coraz więcej wieprzowiny

Redakcja

Produkcja trzody chlewnej we Włoszech osiągnęła 1,1 miliona ton w okresie od stycznia do września 2018 r., co stanowi wzrost o + 1,9% (21 000 ton) w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. W tym samym okresie poddano ubojowi 8.38 miliona świń - o 1,4% mniej niż przed rokiem, co wskazuje na wzrost masy tuszy.

 

Włochy są drugim co do wielkości importerem wieprzowiny świeżej / mrożonej na świecie po Chinach. Biorąc pod uwagę wszystkie produkty wieprzowe (bez podrobów), import mięsa wieprzowego był wyższy o prawie 5% (35 150 ton) w ciągu roku do września, w sumie 791 000 ton. W tym przypadku przywóz świeżego / mrożonego mięsa wieprzowego był wyższy o 5% i wynosił 750 000 ton. Wolumen wywozu jest mniej znaczący na rynku włoskim. W ubiegłym roku do września na eksport wysłano 193 400 ton mięsa wieprzowego - to o 11 500 ton (6%) więcej w porównaniu z 2017 r.


Powyższe dane dotyczące produkcji, w połączeniu z bilansem handlowym, sugerują wyższą krajową konsumpcję wieprzowiny we Włoszech w ubiegłym roku. Jednak dogłębna analiza danych za pierwsze dziewięć miesięcy września 2018 r. wskazuje, że podczas gdy wydatki na mięso rośnie, sprzedaż wolumenowa wieprzowiny spadła o 0,8%. Raporty branżowe wskazują, że włoscy producenci zwiększali inwestycje w produkcję ciężkich świń wykorzystywanych do produkcji tradycyjnych wędlin suszonych. Sprzedaż wolumenowa dla tej kategorii nie została zgłoszona, jednak wydatki wzrosły, a krojone wędliny są zgodne z tendencją do szybszego przygotowywania posiłków i żywności o dłuższym okresie przydatności do spożycia. Rosnące zainteresowanie jakością mięsa krajowego zgłaszali również konsumenci włoscy - 45% Włochów woli mięso pochodzące z włoskich gospodarstw rolnych.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: ADHB

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz