Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
15 października 2019, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,8952 EUR EUR - 4,2949 GBP GBP - 4,9282 DKK DKK - 0,5750
Archiwum
15.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 178,25 (- 1,11%), kukurydza LIS19 - 164,00 (- 0,46%), rzepak LIS19 - 383,75 (+ 0,33%) [euro/tona] +++ +++ +++ 14.10.2019 12:20 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,30 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,56 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardziej zyskuje wieprzowina

Redakcja

Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produkcji mięsa w Hiszpanii, co oznacza wzrost o 5,9% w porównaniu do ubiegłego roku. W pierwszych trzech kwartałach tego roku hiszpańska produkcja mięsa wzrosła o 5,1% w porównaniu do ubiegłego roku, osiągając 5 180 324 ton.

 

Z całkowitej produkcji mięsa, ciągle najbardziej zyskuje wieprzowina. W 2014 r. mięso ze świń stanowiło 61,9%, całkowitej produkcji, a w 2018 r. było to już 64,7% - 3,34 mln ton, 5,9% więcej niż w 2017 r. W ciągu zaledwie 5 lat Hiszpania zwiększyła produkcję wieprzowiny o 25 proc. Drób jest drugim sektorem o znacznym wzroście (4,9%), ale białe mięso wyraźnie straciło na znaczeniu w całej produkcji, zmniejszając swój udział z 25% (2014) do 23,1% w tym roku.

 

Z hiszpańskich regionów Katalonia wyróżnia się jako najbardziej produktywna część kraju pod względem wytwarzania wieprzowiny, drobiu i bydła, nawet jeśli inne hiszpańskie prowincje odnotowały znaczny wzrost produkcji zwierzęcej: Walencja (wzrost o 8,1%), Kastylia i Leon (świnie - wzrost o 11,5%) , Andaluzja (drób - o 14%), Aragon (owce - o 20%).

 

Źródło: euromeatnews.com 

Może zainteresuje Cię również:

McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d

Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl

Chiny uwalniają rezerwy wieprzowiny by obniżyć cen

Rząd Chin ponownie sięga do strategicznych rezerw wieprzowin

Okres stabilizacji na unijnym rynku tuczników

W krajach Unii Europejskiej rynek tuczników wkroczył w okres