Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lipca 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,7869 EUR EUR - 4,2480 GBP GBP - 4,7205 DKK DKK - 0,5690
Archiwum
22.07.2019 13:13 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,90 zł/kg, średnia: 5,46 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardziej zyskuje wieprzowina

Redakcja

Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produkcji mięsa w Hiszpanii, co oznacza wzrost o 5,9% w porównaniu do ubiegłego roku. W pierwszych trzech kwartałach tego roku hiszpańska produkcja mięsa wzrosła o 5,1% w porównaniu do ubiegłego roku, osiągając 5 180 324 ton.

 

Z całkowitej produkcji mięsa, ciągle najbardziej zyskuje wieprzowina. W 2014 r. mięso ze świń stanowiło 61,9%, całkowitej produkcji, a w 2018 r. było to już 64,7% - 3,34 mln ton, 5,9% więcej niż w 2017 r. W ciągu zaledwie 5 lat Hiszpania zwiększyła produkcję wieprzowiny o 25 proc. Drób jest drugim sektorem o znacznym wzroście (4,9%), ale białe mięso wyraźnie straciło na znaczeniu w całej produkcji, zmniejszając swój udział z 25% (2014) do 23,1% w tym roku.

 

Z hiszpańskich regionów Katalonia wyróżnia się jako najbardziej produktywna część kraju pod względem wytwarzania wieprzowiny, drobiu i bydła, nawet jeśli inne hiszpańskie prowincje odnotowały znaczny wzrost produkcji zwierzęcej: Walencja (wzrost o 8,1%), Kastylia i Leon (świnie - wzrost o 11,5%) , Andaluzja (drób - o 14%), Aragon (owce - o 20%).

 

Źródło: euromeatnews.com 

Może zainteresuje Cię również:

Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici

Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu

Mniejsza liczba tuczników oferowanych w UE do uboj

Upały pogorszyły przyrosty zwierząt, co ma wpływ na spadek w

Sezonowe podwyżki cen żywca wieprzowego zostały z

Europejskie ceny tuczników w 26 tygodniu są stabilne – infor