zm skiba

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardziej zyskuje wieprzowina

Redakcja

Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produkcji mięsa w Hiszpanii, co oznacza wzrost o 5,9% w porównaniu do ubiegłego roku. W pierwszych trzech kwartałach tego roku hiszpańska produkcja mięsa wzrosła o 5,1% w porównaniu do ubiegłego roku, osiągając 5 180 324 ton.

 

Z całkowitej produkcji mięsa, ciągle najbardziej zyskuje wieprzowina. W 2014 r. mięso ze świń stanowiło 61,9%, całkowitej produkcji, a w 2018 r. było to już 64,7% - 3,34 mln ton, 5,9% więcej niż w 2017 r. W ciągu zaledwie 5 lat Hiszpania zwiększyła produkcję wieprzowiny o 25 proc. Drób jest drugim sektorem o znacznym wzroście (4,9%), ale białe mięso wyraźnie straciło na znaczeniu w całej produkcji, zmniejszając swój udział z 25% (2014) do 23,1% w tym roku.

 

Z hiszpańskich regionów Katalonia wyróżnia się jako najbardziej produktywna część kraju pod względem wytwarzania wieprzowiny, drobiu i bydła, nawet jeśli inne hiszpańskie prowincje odnotowały znaczny wzrost produkcji zwierzęcej: Walencja (wzrost o 8,1%), Kastylia i Leon (świnie - wzrost o 11,5%) , Andaluzja (drób - o 14%), Aragon (owce - o 20%).

 

Źródło: euromeatnews.com 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu