Hiszpania zwiększa eksport wieprzowiny do Chin

Redakcja

W ramach wizyty w Hiszpanii prezydenta Chińskiej Republiki Ludowej, Xi Jinpinga, podpisano dwa protokoły, które pozwolą rozpocząć eksport winogron stołowych i wzrost liczby produktów wieprzowych z Hiszpanii do Chin. 

 

Nowy protokół wieprzowiny został wynegocjowany przez Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności Hiszpanii oraz Generalny Urząd Celny Chin, a także w Komisji Współpracy Hiszpania-Chiny, która odbyła się w październiku w Pekinie między Ministerstwem Przemysłu, Handlu i Turystyki Hiszpanii i Ministerstwa Handlu Chin. Protokół pozwoli znacznie rozszerzyć zakres dozwolonych produktów, takich jak świeże mięso i produkty peklowane, szynki, łopatki czy schab. Do tej pory z Hiszpanii do Chin wywożono zamrożone mięso i podroby. 

 

Wśród przetworzonych produktów do tej pory Hiszpania mogła eksportować wyłącznie szynkę bez kości. Dzięki temu nowemu protokołowi możliwe jest eksportowanie produktów o większej wartości dodanej, takich jak szynka z kością i pozostałe produkty peklowane, dzięki czemu powstaje ogromne możliwości dla hiszpańskiego przemysłu mięsnego, ponieważ będzie on miał dostęp do największego rynku na świecie na bardzo korzystnych warunkach. Ponadto, nowy tekst protokołu z wymogami zdrowotnymi i zdrowotnymi dla hiszpańskiego eksportu wieprzowiny pozwoli na eksport schłodzonej, świeżej wieprzowiny.

 

Chiny są zdecydowanie największym rynkiem produktów wieprzowych, ponieważ konsumują około 50% światowej produkcji. Wieprzowina stanowi dwie trzecie całkowitego spożycia mięsa w diecie chińskich konsumentów i chociaż Chiny są największym producentem światowym, są również pierwszymi importerami.

 

W ostatnich latach Hiszpania stała się wiodącym eksporterem wieprzowiny do Chin i czwartym eksporterem podrobów, o łącznej wadze 373 000 ton i wartości 574 mln EUR.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz