zm skiba

skiba

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Spada spożycie mięsa w Kazachstanie

Redakcja

Konsumpcja mięsa w Kazachstanie w drugim kwartale tego roku odnotowała spadek ze względu na wzrost cen, informuje agencja prasowa Trend. Spożycie wyrobów mięsnych w miastach zmniejszyło się o 2% w porównaniu do 1 kw., a na obszarach wiejskich o 8%.

 

Mięso końskie zwiększyło swoją średnią cenę o 1,7% miesięcznie, osiągając 4,7 USD w miesiącach letnich. Cena mięsa końskiego wzrosła o 9,3% w porównaniu z tym samym okresem 2017 roku. Mięso z Chianti również odnotowało wzrost o 1,1% na miesiąc, podobnie jak wołowina, baranina i wieprzowina o 0,2-0,3% (6-8% rocznie ).

 

Konsumpcja mięsa na mieszkańca spadła o 4,1% w porównaniu do pierwszego kwartału 2018 r., osiągając 18,7 kg. Najbardziej ucierpiały na tym gospodarstwa domowe z obszarów wiejskich, które zgłosiły zmniejszenie spożycia mięsa o 7,5%. W miastach konsumpcja spadła zaledwie o 1,7%.


Najpopularniejszym mięsem spośród wszystkich gospodarstw domowych w II kwartale 2018 r. była wołowina - 5,9 kg na mieszkańca, a następnie baranina - 1,6 kg i kurczak - jeden kilogram. Również w miastach najbardziej preferowana była wołowina - 6,6 kg, a następnie kurczak - 1,3 kg i mięso końskie - 0,9 kg. Również na wsi najchętniej konsumowano wołowinę - pięć kilogramów to była baranina - 2,9 kg i mięso końskie - 0, 9 kilogramów.

 

Źródło: euromeatnews.com 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu