Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa niż zalecają specjalistyczne instytucje

Redakcja

Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace raportu zawierającego sugestie, aby do roku 2025 o połowę ograniczyć produkcję mięsa w Europie. Raport autorstwa Rural Investment Support For Europe (RISE) w ograniczeniu produkcji mięsa na kontynencie europejskim widzi drogę do zmniejszenia nadmiernej emisji gazów cieplarnianych.

 

W innym opracowaniu naukowcy wskazują, że Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa niż zalecają specjalistyczne instytucje. Aby zachęcić mieszkańców Starego Kontynentu do „uroślinnienia” diety postuluje się wdrożenie odpowiedniej polityki celnej i fiskalnej. Przeciwko takim sugestiom protestują rolnicy wskazując, że produkcja żywności nie może być „kozłem ofiarnym” ekologów. 

 

Źródło: KIPDiP 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz