Unijny eksport wieprzowiny nie jest taki zły

Redakcja

Ubojnie żywca wieprzowego w UE skarżą się na coraz słabszy eksport mięsa do krajów trzecich. Jednak obecne dane Komisji Europejskiej potwierdzają to tylko częściowo. 

 

Od stycznia do maja 2018 r. eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej był na tym samym poziomie, co w analogicznym okresie ubiegłego roku. Według danych Komisji UE, sprzedaż w krajach trzecich, w tym produktów ubocznych i żywych zwierząt, wyniosła 1,60 mln ton. To było około 3.500 t lub 0.2 procent więcej niż w pierwszych pięciu miesiącach 2017 roku. Pomimo stabilnej wielkości eksportu, przychody z eksportu spadły rok do roku o 252 miliony euro lub o 7,6 procent do 3,06 miliarda euro.

 

Według Komisji, średni przychód z wywożonej tony wieprzowiny, włącznie z podrobami, w okresie od stycznia do maja 2017 r. wyniósł 2 073 EUR, w porównaniu do jedynie 1911 EUR lub o 7,8% mniej w tym samym okresie tego roku. Zwiększyła się ilość schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny sprzedawanej za granicą, a spadła sprzedaż niektórych podrobów.

 

Obniżki cen w dostawach do Chin i Korei Południowej były szczególnie wyraźne, a średnia wartość na tonę eksportu spadła odpowiednio o 12,8%, do 1346 € i 14,3%, do 2 411 €. Eksport mięsa wieprzowego państw członkowskich do Chin w dalszym ciągu zyskiwał w maju. Przy 566,3 tys. t, wielkość wywozu z pierwszych pięciu miesięcy 2017 r. zmalała jedynie o 3,5%. Biznes z Hongkongiem nadal był trudny, a dostawy spadły o nieco ponad 30 procent do poziomu 104,830 ton.

 

Dla kontrastu, Japonia zamówiła 4 procent więcej wieprzowiny przy 183 570 tonach. Zamówienia z Korei Południowej wzrosły o ponad 19 procent do 146.850 ton. Ponadto Stany Zjednoczone kupiły prawie jedną piątą więcej towarów w UE na poziomie prawie 77,8 tys. ton.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: agrarheute.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz