Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
14 czerwca 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7727 EUR EUR - 4,2554 GBP GBP - 4,7771 DKK DKK - 0,5698
Archiwum
14.06.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 180,75 (+ 1,12%), kukurydza SIE19 - 176,50 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 369,25 (+ 0,48%) [euro/tona] +++ +++ +++ 14.06.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,60 zł/kg, średnia: 5,23 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++

Wniosek o stworzenie niezależnego systemu oceny poubojowej półtusz

Cezary Wójcicki
ocena poubojowa poltusz
Źródło: pixabay.com

W odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych samorząd rolniczy zwrócił uwagę na postulowaną od dawna przez  rolników potrzebę  stworzenia niezależnego od zakładów ubojowych systemu oceny poubojowej półtusz.

 

Przekazano, że obecnie Polska jest jednym z niewielu państw UE, w którym o wycenie sprzedawanych zwierząt jednostronnie decyduje kupujący, a osoby dokonujące klasyfikacji są pracownikami ubojni. Z tego powodu rolnicy – producenci i dostawcy żywca do ubojni – mają wątpliwości, jeśli chodzi o wiarygodność dokonywanych badań.

 

Zdaniem samorządu rolniczego, w obecnym stanie prawnym nie ma przeszkód do powołania niezależnej jednostki klasyfikującej tusze zwierzęce w Polsce. Zmiana przepisów dotycząca klasyfikacji tusz powinna pójść w kierunku powołania niezależnej jednostki, która zajmowałaby się wykonywaniem pomiarów mięsności tusz oraz kwalifikacji w ramach coraz bardziej popularnych i koniecznych ze względów marketingowych systemów jakości mięsa, jak np. QAFP, QMP, PQS. Obowiązkowa klasyfikacja tusz przez firmę niezależną – zarówno od dostawców żywca, właścicieli znaków jakości, jak i ubojni – zapewniłaby większy obiektywizm i niezależność wykonywanych pomiarów.

 

Źródło: KRIR

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

W ciągu najbliższej dekady europejska produkcja wi

Prezes zakładu mięsnego Vion, Ronald Lotgerink, spodziewa si

Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję

Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p

Belgia wygrywa walkę z ASF. Co stoi za sukcesem?

Dla państwa, któremu eksport wieprzowiny przynosi bardzo duż