kojs

kps

CenyRolnicze
01 lipca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5106 EUR EUR - 4.7176 GBP GBP - 5.4583 DKK DKK - 0.6342
Archiwum


01.07.2022 13:52 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,30 zł/kg, średnia: 8,49 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

01.07.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 334,50 (-4,50%), kukurydza SIE22: 288,25 (-3,27%), rzepak SIE22: 669,25 (-3,57%)

01.07.2022 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 220 kg, małopolskie, brzeski, 32-864, tel.: 691 540 602

30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

27.06.2022 SPRZEDAM 30 TUCZNIKÓW, 110 kg, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Konsumpcja mięsa owczego w Chinach – może warto powalczyć o nowy rynek zbytu dla polskich owiec?

Cezary Wójcicki
mieso owcze
Źródło: pixabay.com

W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owczego. Stwierdzono, że konsumpcja mięsa owczego w Chinach rośnie wraz z rosnącą klasą średnią napędzającą ten wzrost.

 

Najpopularniejszym białkiem mięsnym w Chinach  jest wieprzowina, następnie drób, później wołowina, a dopiero kolejne jest mięso owcze. Tradycyjnie mięso owcze konsumowano w północnych regionach Chin. Szczególnie spożycie tego mięsa rosło w chłodniejszych miesiącach, z powodu przekonania, że ​​wytwarza wewnętrzne ciepło. Obecnie konsumpcja rośnie w cieplejszych regionach przybrzeżnych kraju, ponieważ zamożniejsi konsumenci starają się zróżnicować swoją dietę i są bardziej skłonni pozwolić sobie na spożycie owczego mięsa. Szacuje się, że około 65% wszystkich owiec w Chinach jest spożywanych poza domem (USMEF). Konsumpcja w Chinach ma wzrosnąć o około 14% (0,5 kg), między 2017 a 2027 rokiem.

 

Popyt na import owczego mięsa do Chin może być zmienny i silnie uzależniony od produkcji krajowej. Raporty branżowe sugerują, że chińska produkcja krajowa była niższa w 2017 r. niż w 2016 r. Potwierdzają to najnowsze dane chińskich służb celnych. Import do Chin odnotował wzrost o 13% (29 000 ton) porównując rok 2017 z 2016. Szacuje się, że w 2017 r. zaimportowano 249 000 ton mięsa owczego. Większość chińskiego importu tego surowca pochodzi z Nowej Zelandii i Australii. Mimo to, Chiny są największym na świecie producentem mięsa owczego, a szacowana liczba tych zwierząt to 312 milionów sztuk w 2017 r.

 

Źródło: AHDB Beef & Lamb

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu