Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lipca 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,7869 EUR EUR - 4,2480 GBP GBP - 4,7205 DKK DKK - 0,5690
Archiwum
22.07.2019 13:13 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,90 zł/kg, średnia: 5,46 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

Konsumpcja mięsa owczego w Chinach – może warto powalczyć o nowy rynek zbytu dla polskich owiec?

Cezary Wójcicki
mieso owcze
Źródło: pixabay.com

W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owczego. Stwierdzono, że konsumpcja mięsa owczego w Chinach rośnie wraz z rosnącą klasą średnią napędzającą ten wzrost.

 

Najpopularniejszym białkiem mięsnym w Chinach  jest wieprzowina, następnie drób, później wołowina, a dopiero kolejne jest mięso owcze. Tradycyjnie mięso owcze konsumowano w północnych regionach Chin. Szczególnie spożycie tego mięsa rosło w chłodniejszych miesiącach, z powodu przekonania, że ​​wytwarza wewnętrzne ciepło. Obecnie konsumpcja rośnie w cieplejszych regionach przybrzeżnych kraju, ponieważ zamożniejsi konsumenci starają się zróżnicować swoją dietę i są bardziej skłonni pozwolić sobie na spożycie owczego mięsa. Szacuje się, że około 65% wszystkich owiec w Chinach jest spożywanych poza domem (USMEF). Konsumpcja w Chinach ma wzrosnąć o około 14% (0,5 kg), między 2017 a 2027 rokiem.

 

Popyt na import owczego mięsa do Chin może być zmienny i silnie uzależniony od produkcji krajowej. Raporty branżowe sugerują, że chińska produkcja krajowa była niższa w 2017 r. niż w 2016 r. Potwierdzają to najnowsze dane chińskich służb celnych. Import do Chin odnotował wzrost o 13% (29 000 ton) porównując rok 2017 z 2016. Szacuje się, że w 2017 r. zaimportowano 249 000 ton mięsa owczego. Większość chińskiego importu tego surowca pochodzi z Nowej Zelandii i Australii. Mimo to, Chiny są największym na świecie producentem mięsa owczego, a szacowana liczba tych zwierząt to 312 milionów sztuk w 2017 r.

 

Źródło: AHDB Beef & Lamb

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici

Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu

Chiński import mięsa wzrósł w maju do rekordowego

Według statystyk celnych, w maju br. do Państwa Środka przyw

W niektórych częściach Chin wirus ASF jest tak roz

Wg agencji Reuters połowa świń hodowlanych w Chinach padła w