kojs

kps

CenyRolnicze
22 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9576 EUR EUR - 4.6072 GBP GBP - 5.4652 DKK DKK - 0.6192
Archiwum


21.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,50 (-0,63%), kukurydza LIS21-247,25 (0,00%), rzepak LIS21-686,25 (-1,72%) [euro/t]

20.10.2021 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Konsumpcja mięsa owczego w Chinach – może warto powalczyć o nowy rynek zbytu dla polskich owiec?

Cezary Wójcicki
mieso owcze
Źródło: pixabay.com

W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owczego. Stwierdzono, że konsumpcja mięsa owczego w Chinach rośnie wraz z rosnącą klasą średnią napędzającą ten wzrost.

 

Najpopularniejszym białkiem mięsnym w Chinach  jest wieprzowina, następnie drób, później wołowina, a dopiero kolejne jest mięso owcze. Tradycyjnie mięso owcze konsumowano w północnych regionach Chin. Szczególnie spożycie tego mięsa rosło w chłodniejszych miesiącach, z powodu przekonania, że ​​wytwarza wewnętrzne ciepło. Obecnie konsumpcja rośnie w cieplejszych regionach przybrzeżnych kraju, ponieważ zamożniejsi konsumenci starają się zróżnicować swoją dietę i są bardziej skłonni pozwolić sobie na spożycie owczego mięsa. Szacuje się, że około 65% wszystkich owiec w Chinach jest spożywanych poza domem (USMEF). Konsumpcja w Chinach ma wzrosnąć o około 14% (0,5 kg), między 2017 a 2027 rokiem.

 

Popyt na import owczego mięsa do Chin może być zmienny i silnie uzależniony od produkcji krajowej. Raporty branżowe sugerują, że chińska produkcja krajowa była niższa w 2017 r. niż w 2016 r. Potwierdzają to najnowsze dane chińskich służb celnych. Import do Chin odnotował wzrost o 13% (29 000 ton) porównując rok 2017 z 2016. Szacuje się, że w 2017 r. zaimportowano 249 000 ton mięsa owczego. Większość chińskiego importu tego surowca pochodzi z Nowej Zelandii i Australii. Mimo to, Chiny są największym na świecie producentem mięsa owczego, a szacowana liczba tych zwierząt to 312 milionów sztuk w 2017 r.

 

Źródło: AHDB Beef & Lamb

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu