Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 października 2018, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7601 EUR EUR - 4,3049 GBP GBP - 4,9014 DKK DKK - 0,5770
Archiwum
19.10.2018 MATIF: pszenica kons. GRU18 - 201,25 (0,00%), kukurydza LIS18 - 168,50 (- 0,30%), rzepak LIS18 - 373,25 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 19.10.2018 13.31 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,50 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,79 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Ceny detaliczne wieprzowiny spadają, w przypadku drobiu stabilizacja

Redakcja
fot. pixabay.com

W bieżącym roku ceny detaliczne żywności nie rosną tak dynamicznie jak jeszcze kilka miesięcy temu, niemniej pozostają wyższe niż w 2017 r. Według danych GUS, w lutym artykuły spożywcze były średnio o 3,6% droższe wobec analogicznego okresu przed rokiem. Dla porównania, w grudniu 2017 r. wzrost cen sięgał 5,8% w relacji rocznej.

 

Za tę sytuację odpowiadają przede wszystkim jaja, masło i owoce – w lutym masło na sklepowych półkach było średnio o prawie 22% droższe niż rok wcześniej, jaja o około 36%, zaś  owoce o prawie 13%. Niemniej, także mięso należy do kategorii inflacjogennych. W całym 2017 r. było ono przeciętnie o 4,8% droższe niż w 2016 r., przy czym największe zmiany obserwowano na rynku wieprzowiny. Wraz ze wzrostem cen skupu trzody, rosły także jej ceny detaliczne –  średnio w 2017 r. były o 8,6% wyższe niż w 2016 r. Wędliny podrożały o 4,5%, mięso wołowe o 2,9%, zaś drobiowe o 2,1%.


W tym roku sytuacja powili się odwraca. Wieprzowina na sklepowych półkach tanieje, relatywnie drogi staje się drób.
Według najnowszych danych GUS w lutym ceny detaliczne mięsa i jego przetworów obniżyły się o 0,7% wobec stycznia, choć pozostały o 3,7% wyższe wobec lutego 2017 r. W ciągu miesiąca najbardziej potaniała wieprzowina – o 2,3% i była jedynie o 1,4% droższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. Ceny drobiu spadły o zaledwie 0,1% w relacji miesięcznej i były o 5,8% wyższe wobec lutego 2017 r. Jest to odpowiedź na zmiany zachodzące na rynku surowcowym. W lutym br. trzodę skupowano przeciętnie po 4,39 zł/kg, tj. o prawie 10% taniej w relacji rocznej. Wynika to m.in. ze wzrostu podaży żywca wieprzowego w I kwartale br. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Brazylii, przy jednoczesnym zmniejszeniu zakupów dokonywanych przez Chiny.


Z kolei ceny kurcząt w skupie są wyższe niż rok wcześniej, co przede wszystkim jest związane z oczekiwanym wzrostem eksportu, ale też popytu wewnętrznego na ten gatunek mięsa.


Warto dodać, że Polska należy do krajów Unii o największych wzrostach cen detalicznych mięsa i jego przetworów. W stosunku do ubiegłego roku większe podwyżki odnotowano  jedynie na Słowacji, Słowenii, Węgrzech oraz w Bułgarii i Czechach.


Zdaniem Marty Skrzypczyk, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas w kolejnych miesiącach po stronie surowcowej nie ma wyraźnych przesłanek do wzrostu cen detalicznych żywności. Niemniej, szereg innych czynników sprawia, że artykuły spożywcze pozostaną relatywnie drogie. Przede wszystkim może być to wynikiem dynamicznie rosnących jednostkowych kosztów pracy. Prawdopodobnie wzrosną też, chociaż w mniejszym stopniu, koszty związane z transportem i energią.

 

Źródło: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Może zainteresuje Cię również:

19.10.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:

Wartość średniej ceny skupu żywca kurcząt rzeźnych publikowa

ISW: podtrzymanie spokojnej atmosfery

W tym tygodniu na niemieckim rynku tuczników jest bardzo spo

VEZG: względny spokój na niemieckim rynku tucznikó

Po zeszłotygodniowej obniżce, dzisiaj niemieckie stowarzysze