Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza odniosła się do raportu NIK nt. wykorzystywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej przestrzegając przed krzywdzącą dla branży drobiarskiej jego interpretacji. KRD-IG podkreśla, że zdecydowana liczba producentów mięsa drobiowego działa w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości.
Poniżej stanowisko KRD-IG w tej sprawie:
W związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza pragnie zapewnić, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami antybiotyki są dopuszczone w procesie produkcji i hodowli drobiu wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a bezwzględna konieczność stosowania okresów karencji zabezpiecza przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.
Jednocześnie KRD-IG pragnie przestrzec przed możliwością niewłaściwej i krzywdzącej dla polskiej branży drobiarskiej interpretacji wyników raportu NIK.
KRD-IG podkreśla, że raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż "w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi”. Przytoczony przez NIK argument, że „w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23 proc.” nie świadczy o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie, tj. w latach 2011-2015, nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju, który wyniósł blisko 55 proc. (źródło: dane GUS. Przemysłowa produkcja mięsa drobiowego w zakładach o zatrudnieniu powyżej 50 osób).
W powyższym kontekście należy podkreślić, iż Raport NIK wskazuje na wyhamowanie dynamiki sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w Polsce w omawianym przedziale czasowym, szczególnie widoczne
w ostatnich latach badanego okresu, tj. 2014-2015 (źródło: opracowanie własne NIK do raportu „Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim”).
KRD-IG pragnie zwrócić uwagę, iż zdecydowana większość uczestników łańcucha produkcji drobiarskiej w Polsce, w tym hodowcy i producenci drobiu, prowadzi swoją działalność także w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości, takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS, które wymagają od nich stosowania uzupełniającego nadzoru oraz niezależnej certyfikacji procesu produkcji, tym samym pełniąc rolę kolejnego elementu, gwarantującego bezpieczeństwo mięsa drobiowego wprowadzanego do obrotu.
Skuteczne wdrożenie zasad kontroli jakości, o których mowa powyżej, jest warunkiem koniecznym pozwalającym na uzyskanie dostępu do szczególnie wymagających rynków państw członkowskich Unii Europejskiej, takich jak m.in. Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na rosnącą dynamikę eksportu rodzimego drobiu na te rynki, świadczącą o utrzymywaniu przez polski przemysł drobiarski najwyższych standardów bezpieczeństwa produkcji. Oznacza to, iż polskie mięso drobiowe zostało docenione przez wymagających odbiorców zagranicznych.
Równolegle KRD-IG podkreśla, że temat ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji i chowie drobiu jest jednym z priorytetów działalności Izby oraz jej członków, reprezentujących ponad 70 proc. rynku drobiarskiego w Polsce. Tylko w ubiegłym roku na rzecz propagowania tej idei zorganizowaliśmy dwie międzynarodowe konferencje, wspólnie ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Państwowym Instytutem Weterynaryjnym - Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach, których głównym zagadnieniem była kwestia zrównoważonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej.
W roku bieżącym z kolei zaplanowaliśmy szeroko zakrojoną akcję pod hasłem „Szkoła dobrych praktyk drobiarskich”, kontynuującą proces edukacji uczestników rynku drobiarskiego w Polsce.
Źródło: KRD-IG
Może zainteresuje Cię również:
Izraelska firma chce zaoferować piersi kurczaka z
Mięso in vitro w przystępnych cenach może być w zasięgu ręki
Czy produkty „eko” = zdrowsze jedzenie?
Istnieje powszechne przekonanie, że żywność pochodząca z gos
W rolnictwie zapomniano o stosowaniu ziół w lecze
Istnieje szansa, że dzięki stosowaniu innowacyjnych dodatków
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Greenpeace apeluje do ministra Pudy o wsparcie dla
Organizacja Greenpeace Polska zaapelowała do Grzegorza Pudy
„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakoś
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii
Eksportowe straty polskiego drobiarstwa mogą sięgn
Przez pierwsze siedem miesięcy tego roku polskie firmy drobi
Coraz większą nadpodaż drobiu na rynku. Będą rozda
Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa na Filipinach p
Ptasia grypa w Lubuskiem: Nie wszyscy producenci d
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w wojewódz
Holendrzy znacznie zmniejszyli zużycie antybiotykó
Spożycie antybiotyków w holenderskiej hodowli świń w ubiegły
Skażenia żywnościowych produktów pochodzenia zwier
Skażenia żywnościowych produktów pochodzenia zwierzęcego to
Krowie mleko może zastąpić antybiotyki
Naukowcom udało się oddzielić i przetworzyć specjalne przeci
Kolejne kraje rezygnują z polskiego drobiu. Na liś
Wczoraj Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o kolejn
Bakteriofagi: nowy oręż w walce z chorobami zwierz
W pełni uleczalne infekcje stają się coraz częściej niemożli
Polska produkcja kurcząt rzeźnych znów bije europe
Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeź
Niemieckie drobiarstwo ma problem. Rząd naciska na
We wrześniu niemiecki przemysł drobiarski musi przedstawić k
Na unijny rynek trafi więcej drobiu z Ukrainy?
Pojawiły się doniesienia, że Ukraina i UE podjęły rozmowy w
Walmart pozywa największe firmy drobiarskie w Stan
Największy detalista na świecie, amerykański Walmart, pozwał
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Niemcy stosują mniej antybiotyków w hodowli trzody
W niemieckiej hodowli świń i bydła stosowanie antybiotyków z
NIK: Ostre cięcia w obrocie ziemią mają odejść do
Zmiany w obrocie ziemią rolna zahamowały tempo wzrostu cen z
Nadmierne zużycie antybiotyków - Polska liderem. N
Obecnie z powodu niemożliwych do wyleczenia antybiotykami in
Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurcz
Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zleceni
Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili an
Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w elimina
Antybiotyki – medyczny cud, który stał się śmierte
Obecnie z powodu niemożliwych do wyleczenia infekcji umiera
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Brazylijczycy chcą sprzedawać drób do Chin po wyżs
Brazylijscy eksporterzy drobiu prowadzą rozmowy z chińską ad
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
Profilaktyczne stosowanie antybiotyków będzie zabr
Dzisiaj Parlament Europejski zatwierdził nowe przepisy zakaz
Ukraina trzecim eksporterem drobiu w Europie
Ukraina odnotowała wzrost o 15% w eksporcie mięsa drobiowego
Dania zmniejsza zużycie antybiotyków w hodowli zwi
W Danii stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych zosta
NIK o zapobieganiu zanieczyszczeniu wód związkami
Zmienia się sposób wdrażania dyrektywy azotanowej na terenie
Wraca możliwość eksportu mięsa drobiowego z Polski
Zgodnie z pismem Ambasady RP w Pekinie przekazanym w dniu 25
Spadek cen mięsa drobiowego w Stanach Zjednoczonyc
Jedną z najważniejszych cech światowego rynku drobiu w ostat
Przewidywany duży wzrost produkcji brojlerów kurzy
Amerykański departament rolnictwa (USDA) wydał uaktualnione
Społeczna stygmatyzacja hodowców trzody chlewnej
Stygmatyzacja, a więc mówiąc prościej „przypinanie komuś ety
Rosjanie chcą zaostrzyć prawo dotyczące pozostałoś
Rosyjski przemysł spożywczy obawia się nowych przepisów staw
W ciągu dekady konsumpcja drobiu wzrośnie o kilkan
Prognozy wzrostu popytu na drób opierają się na pomyślnych p
RPA ponownie otwiera się na polski drób
Służby weterynaryjne Republiki Południowej Afryki poinformow
Niemieccy hodowcy drobiu domagają się podniesienia
Niemieccy hodowcy żywca drobiowego zrzeszeni w organizacji Z
W ciągu kilku lat Niemcy o połowę ograniczyli stos
W minionym roku w Niemczech ponownie spadło stosowanie antyb
W Turcji rośnie produkcja mięsa drobiowego
Oficjalne dane opublikowane przez Turecki Instytut Statystyc
Wzrośnie eksport polskich produktów do Chin
Wczoraj w siedzibie ministerstwa odbyły się rozmowy ministra
Uwaga na jaja z lazalocydem
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że terenowe organy Insp
Amerykańscy producenci wieprzowiny nadużywają anty
Mniej więcej ta sama ilość antybiotyków jest sprzedawana do
Brazylia oskarża UE o pogwałcenie przepisów między
Jak podaje KIPDiP, Brazylia zamierza wystąpić o arbitraż do
Zgoda na eksport polskiego drobiu do Singapuru
Singapurskie władze weterynaryjne (AVA) poinformowały wczora
KRIR o raporcie NIK dotyczącym stosowania antybiot
Realizując wniosek z XI posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolnic
Zakaz importu drobiu z Brazylii do UE zostanie prz
Jak wynika z informacji podanych przez Agencję Reuters, 
Dynamiczny rozwój globalnej konsumpcji i polskiego
Według danych Eurostatu, wartość przetworów drobiowych (CN16
Problemy francuskiej branży drobiarskiej
Jak dowiadujemy się od KIPDiP, z powodu problemów z wypłacal
09.04.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki
Trend rynkowy jest bardzo wyraźny. Zdaniem Mariusza Szymyśli
06.04.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki
Ceny skupu kurcząt rzeźnych nieznacznie wzrosły. Powody są d
Rozwój globalnej konsumpcji i polskiego eksportu d
Według danych Eurostatu, wartość przetworów drobiowych (CN16
Ghana chce się uniezależnić od importu mięsa drobi
Rząd Ghany postanowił rozpocząć proces „drastycznego ogranic
Rynek mięsa - UOKiK o przejęciu Pini Polonia przez
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował do drugieg
NIK z KRD-IG o antybiotykach w produkcji zwierzęce
Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa – Iz
Arabia Saudyjska chce rozwijać własną produkcję dr
Arabia Saudysjka chce być samowystarczalna w produkcji mięsa
MRiRW nie zgadza się z komunikatem NIK o spółkach
Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła wczoraj raport o działa
RPA nie chce mięsa drobiowego z Europy
Aż o 72 procent spadł w zeszłym roku eksport z Unii Eu
KZP-PCH ws. raportu NIK o stosowaniu antybiotyków
Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, p
KRD-IG stanowczo ws. raportu NIK dotyczącego antyb
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza uważa, że zawart
Wieprzowina wolna od antybiotyków
Podobnie jak człowiek, zwierzę czasami choruje i wymaga okre
Oświadczenie MRiRW w sprawie raportu NIK
Raport NIK dotyczący stosowania antybiotyków w produkcji zwi
Nadmierne użycie antybiotyków w hodowli zwierząt -
Antybiotyki są powszechnie używane w produkcji zwierzęcej. N
Duży wzrost produkcji mięsa drobiowego i jaj w Tur
Produkcja mięsa drobiowego i jaj wzrosła w 2017 roku w Turcj
21.02.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki
Wbrew oczekiwaniom Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz ś
KZP-PTCH: Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków
KZP-PTCH zorganizował panel konferencyjny na targach Ferma 2
NIK pomaga w walce z bezdomnością zwierząt
Najwyższa IzbaKontroli zorganizowała w Krakowie kolejną konf
12.02.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki
Spekulacja KIPDiP z piątku sprawdziła się. Ceny skupu kurczą
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do hodowców zwie
Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeni
Charoen Pokphand inwestuje w produkcję mięsa drobi
Niedaleko Pekinu Charoen Pokphand - światowy lider w se
31.01.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ubojnie wciąż narzekają na niską podaż kurczaka. Jeśli wierz
Będą surowe kary za nielegalne antybiotyki stosowa
Główny Lekarz Weterynarii przypomina o właściwych praktykach
NIK negatywnie ocenia program bioasekuracji
Wobec narastającej liczby ognisk ASF u świń wprowadzono w 20