W ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii pogłowie kur w produkcji ekologicznej jaj zwiększyło się znacząco, bo aż o 12 proc. r/r. Rozszerzeniu uległa także liczba stanowisk dla kur na fermach ekologicznych, która wyniosła w 2019 roku 1 584 340 w porównaniu z 1 412 800 stanowisk w roku 2018.
Produkcja ta ma 3,8% udział w strukturze chowu kur w Wielkiej Brytanii. Najpopularniejszy pozostaje wolny wybieg, który ma prawie 60% udziału w rynku. Brytyjczycy dalsze zmiany systemowe oparli także na inwestycjach w chów ściółkowy tworzony na ich własny sposób, oparty na innych standardach niż te obowiązujące w krajach Unii. Odwrotnie dzieje się natomiast w chowie brojlerów „eko”. W tym przypadku pogłowie spadło z 1,88 mln w 2018 roku do 1,76 mln w roku 2019. Wartość ta stanowi 1,5% całkowitej liczby brojlerów.
Źródło: KIPDiP