Prawie pół miliona jaj jest wycofywanych z rynku francuskiego z powodu możliwego zanieczyszczenia Salmonellą. Detaliści tacy jak Carrefour, Auchan, Systeme U i Netto będą zmuszone wycofać ten towar ze sprzedaży.
Carrefour uruchomił procedurę wycofywania produktów i jak dotąd wydaje się, że każdy wspomniany powyżej detalista będzie zmuszony do tego samego jeśli posiadał jaja od francuskich producentów Arradoy i Matines. Partie jaj w skorupkach przeznaczone do wycofania były prdukowane w terminie 26 kwietnia – 18 maja.
Do tej pory nie wydano decyzji o wycofaniu innych h produktów jajecznych. Żywność zanieczyszczona bakteriami Salmonella zwykle nie wygląda na zepsutą, nie pachnie ani nie ma smaku. Każdy może zachorować na infekcję Salmonella. Niemowlęta, dzieci, seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na poważne choroby spowodowane ta bakterią.
Źródło: euromeatnews.com