Według wstępnych danych ministerstwa finansów (za MRiRW) w pierwszym półroczu 2018 r. z Polski wyeksportowano 112,4 tys. t jaj w skorupkach, tj. o 11,2% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Należy jednak zauważyć, że w czerwcu br. sprzedaż jaj z Polski była o 12,1% mniejsza niż w czerwcu 2017 r. i wyniosła 14,0 tys. t.
W I p. 2018 r. największym odbiorcą polskich jaj pozostały Niemcy, gdzie sprzedano 32,6 tys. t tego produktu, czyli o 9,3% więcej niż w I p. 2017 r. Eksport do Holandii zmniejszył się o 3,7% do 27,6 tys. t. Na trzecie miejsce w eksporcie awansowały Włochy, dokąd sprzedano 12,0 tys. t, czyli o 219% więcej jaj niż przed rokiem. Natomiast znaczący, bo ponad 50-proc., spadek eksportu odnotowano w przypadku Francji.
Źródło: BGŻ PNB Paribas