Największa sieć pizzerii w Polsce, licząca łącznie prawie 180 lokali, podjęła decyzję o wycofaniu z produkcji wszystkich jajek z chowu klatkowego do 2025 roku. Deklaracja obejmuje zarówno jajka całe, jak i przetworzone — proszek jajeczny i płynną masę jajeczną.
Jak poinformowała grupa w oficjalnym komunikacie na stronie, „decyzja podyktowana jest względami etycznymi i dobrem zwierząt, które hodowane są w skandalicznych warunkach”. W oświadczeniu firma odnosi się również do oczekiwań klientów związanych z rodzajem wykorzystywanych w produktach jajek oraz troski o wysoką jakość produktów, jako dwóch dodatkowych powodów rezygnacji z jaj „tójek”. Analogiczny komunikat pojawił się również na stronie spółki zależnej DaGrasso — Food Garden.
DaGrasso to kolejna polska grupa restauracji, która zdecydowała się na taki krok. Wcześniej podobną politykę opublikował m.in. Sfinks Polska — właściciel takich marek, jak Sphinx, WOOK, Chłopskie Jadło, czy Fabryka Pizzy. Również w tym przypadku wyznaczony termin zakończenia wdrażania zmian to 2025 rok.
Wprowadzanie przez firmy polityki dobrostanu jest często wynikiem rozmów z organizacjami z koalicji Open WIng Alliance, która w Polsce reprezentowana jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki oraz Fundację Alberta Schweitzera.