Kilka faktów statystycznych na temat produkcji i spożycia jaj kurzych w Polsce.
GUS opublikował interesującą infografikę dotyczącą jaj kurzych. Polska produkuje 10,59 mld jaj kurzych rocznie.
Największym producentem jaj kurzych w 2016 r. jest Wielkopolska - 35,8% całkowitej produkcji, na drugim miejscu uplasowało się Mazowsze z produkcją o połowę mniejszą - 17,6%. Najmniej jaj produkuje się w woj. opolskim - tylko 1,5%.
Przeciętna cena skupu pojedynczego jaja wynosiła: 0,23 zł/szt. w 2015 r., 0,20 zł/szt. w 2016 r. i 0,27 zł/szt. w 2017 r.
Na targowiskach ceny rosły przez kolejne lata: 0,66 zł/szt. w 2015 r., 0,67 zł/szt. w 2016 roku, 0,71 zł/szt. w ubiegłym roku. Natomiast w lutym 2018 r. przeciętna cena jaj kurzych według cen targowiskowych wyniosła aż 0,82 zł/szt.
Przeciętna liczba jaj od jednej kury nioski według wstępnych danych wyniosła 223 sztuki w 2017 roku.
Spożycie jaj na przestrzeni lat wyglądało następująco: w 2005 r. było to 215 jajek na jednego Polaka, w 2010 r. 202 jaja, w 2012 już tylko 140 jaj, w 2013 r. o 8 jaj więcej niż rok wcześniej, w 2014 było to 155 jaj. W 2015 konsumpcja jaj zaliczyła znów spadek do poziomu 144 jaj, a w 2016 r. podniosła się, ale tylko o 1 jajko na mieszkańca.
fot. GUS