Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia w Polsce dziesiątego, jedenastego, dwunastego i trzynastego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że dziewiąte ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 wyznaczono w gospodarstwie przyzagrodowym (utrzymywano w nim 63 sztuki drobiu - kury i indyki) położonym w miejscowości Wielka Wieś (gmina Książ Wielki, powiat miechowski, województwo małopolskie) na podstawie wyników badań, otrzymanych w dniu 22 grudnia 2016 r. z PIW-PIB w Puławach. Gospodarstwo, w którym wyznaczono ognisko choroby, znajduje się na obszarze zapowietrzonym wyznaczonym wokół gospodarstwa, w którym 20 grudnia br. wyznaczono ósme ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków.
- Ceny w najbliższych kilkunastu dniach mogą być przypadkowe i nie odzwierciedlać prawdziwego stanu rynku. Tuż przed świętami, w okresie między świętami a Nowym Rokiem oraz w pierwszych dniach po Nowym Roku ceny zależą od bardzo wielu czynników losowych. Wśród nich są, między innymi, plany urlopowe ubojni i zakładów przetwórczych, rutynowe przeglądy w niektórych firmach oraz inwentury w handlu.
Do tej pory cztery ogniska grypy ptaków stwierdzono w województwie lubuskim, a jedno w podkarpackim. Szóste i siódme ogniska wykryto w gminie Deszczno w województwie lubuskim. Ósme ognisko to niewielka hodowla przyzagrodowa w województwie małopolskim. Ze względu na tak zwaną regionalizację (wyłączanie z handlu z niektórymi krajami województw, w których stwierdzono grypę ptaków) po województwach lubuskim i podkarpackim także województwo małopolskie będzie objęte restrykcjami eksportowymi. Nowe ogniska w województwie lubuskim (szóste i siódme) dotyczą łącznie niespełna 18 tysięcy sztuk indyków. Ósme ognisko z małopolski (gmina Książ Wielki) to jedynie około 20 sztuk drobiu.
Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w listopadzie br. wyniosła 174,2 EUR/100 kg i była o 0,2% niższa niż w październiku i o 4,1% niższa niż przed rokiem.
Oczywiście omawiając to, co dzieje się na rynku drobiu, bierzemy przede wszystkim pod uwagę obrót hurtowy. Nie można zapominać jednak, że zakupy robione przez przeciętnego Kowalskiego wpływają na to, co dzieje się w magazynach sieci handlowych, a także mniejszych sklepów. Od popytu uzależniona jest produkcja. Niestety drobiarze w tym roku mocno się przeliczyli i nie będą w stanie upchnąć, ani w sprzedaży bezpośredniej, ani pośrednikom, wszystkiego wyprodukowanego żywca. Także ubojnie po świętach zostaną z górką mięsa dorbiowego.
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w województwie podkarpackim – piątego ogniska HPAI w 2016r. w Polsce.
W odpowiedzi na przekazany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, w dniu 12 grudnia 2016 r. Zarząd KRIR przekazał uwagi.
Gdyby nie analizy rynkowe, na które powołujemy się w poprzednich artykułach dotyczących cen drobiu, mogłoby się wydawać, że spadek cen przed świętami jest zjawiskiem zaskakującym. Wiadomo jednak, że rynek jest nasycony mięsem drobiowym do granic możliwości - nie tylko polski, ale także eksportowy.
Krajowe wylęgi piskląt towarowych drobiu w okresie od stycznia do października 2016 r.
W okresie 10 miesięcy 2016 r. krajowe zakłady wylęgu drobiu wyprodukowały łącznie ponad 926 mln piskląt kurzych brojler, o 67,9 mln sztuk więcej (+ 7,91 %) niż w takim samym okresie ubiegłego roku. Jednocześnie nastąpił wzrost o 1,9 mln sztuk w porównaniu do września br. (miesiąc do miesiąca). Średnia miesięczna produkcja w okresie od stycznia do września wyniosła 92,6 mln sztuk (w całym 2015 r. – 86,1 mln sztuk).
Według danych brazylijskiego stowarzyszenia producentów białka zwierzęcego (ABPA), w okresie od stycznia do listopada br. Brazylia wyeksportowała ponad 4 mln ton mięsa kurcząt – o 3% więcej niż przed rokiem. Wartość wywozu była jednak o 4% niższa niż w ciągu jedenastu miesięcy 2015 r. i wyniosła 6,275 mld USD.
Już w poniedziałek informowaliśmy, że ubojnie podnoszą ceny, ponieważ nie docierają do nich jeszcze informacje z rynku eksportowego dotyczące nadpodaży. - Po otrzymaniu informacji zwrotnej, zakłady będą ograniczać skup żywca, albo obniżą ceny skupowanych brojlerów - słyszymy w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu.
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 13 grudnia 2016 r. potwierdzono wystąpienie drugiego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadzie indyków. Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby, znajduje się w gminie Deszczno (powiat gorzowski, województwo lubuskie), w obszarze zapowietrzonym wyznaczonym wokół gospodarstwa, w którym wyznaczono pierwsze ognisko HPAI w tym roku.
Dzisiejsze informacje zebrane w ubojniach w całym kraju przyniosły kolejne podwyżki o kilka groszy. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu prognozuje, że jest to chwilowe zjawisko, które zakończy się zapowiadanymi od jakiegoś czasu obniżkami.
W nawiązaniu do informacji o wyznaczeniu pierwszego w 2016 r. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywano drób, Główny Lekarz Weterynarii informuje o podjętych działaniach:
Produkcja jaj wylęgowych i piskląt zdecydowanie przyspieszyła. W tym roku tylko w jednym miesiącu produkcja była podobna do roku ubiegłego, w pozostałym okresie była zdecydowanie wyższa. Duża podaż nie spotyka takiego popytu, jakiego spodziewali się właściciele ferm, zwłaszcza tych, gdzie liczba piskląt jest znacznie większa.
Dzisiejsze notowania przyniosły delikatne wzrosty cen. Mogłoby wydawać się, że zaczyna się okres przedświątecznych podwyżek i hodowcy drobiu w najbliższych dwóch tygodniach będą mogli liczyć na większe zyski niż w ostatnich tygodniach. Emocje studzi jednak Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. W pierwszym kwartale nadchodzącego roku należy spodziewać się bardzo trudnej sytuacji dla producentów brojlerów. Jest prawdopodobne, że ceny spadną z obecnych i tak niskich już poziomów. Co więcej, producenci mogą doświadczyć równoczesnego wzrostu kosztów. To najważniejsze konkluzje analiz przeprowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.
Likwidacja ogniska to pierwszy etap walki z ptasią grypą, teraz istotne jest łagodzenie skutków wynikłych dla producentów drobiu - powiedziała we wtorek PAP wiceminister rolnictwa Ewa Lech.
Dziś odbyło się, pod przewodnictwem podsekretarz stanu Ewy Lech, II posiedzenie Grupy Zadaniowej ds. wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtyp H5N8 na terytorium Polski.