Nie zwalnia rozwój ukraińskich przedsiębiorstw drobiarskich. Z najnowszego raportu finansowego grupy MHP - Myronivsky Hliboprodukt wynika, że sprzedaż w pierwszym kwartale tego roku wzrosła aż o 15 procent.
Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), po nieznacznym spadku w roku ubiegłym, w 2017 r. światowa produkcja mięsa kurcząt wzrośnie o 0,8% do 89,5 mln ton. Ekspansję poziomu wytwarzania zanotują najwięksi producenci i eksporterzy – USA, Brazylia, UE oraz Indie.
W związku z wnioskiem Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie wydłużenia terminu naboru wniosków o rekompensaty strat poniesionych przez producentów drobiu na obszarach stref zapowietrzonej i zagrożonej wirusem grypy ptaków, Ministerstwo Rolnictwa i Rozowju Wsi informuje co następuje:
Za sprawą jednej z największej ubojni, która, jak wynika z nieoficjalnych informacji, wywindowała cenę mięsa do poziomu 5,50 zł/kg, inne zakłady także podniosły stawki. Tuszka kosztuje więc średnio 12 groszy więcej niż w środę.
Producenci jaj tuż przed Świętami Wielkanocnymi znajdują się w korzystniejszej sytuacji ekonomicznej niż w ubiegłym roku, gdzie rosnące koszty produkcji i niski poziom cen uzyskiwany na etapie sprzedaży przez producenta, często nie pokrywały kosztów produkcji. Okres przed Wielkanocą charakteryzuje się wysokim popytem na jaja.
Ze względu na krótki tydzień ubojowy nie podajemy dziś notowań cen drobiu. Znaczna część ubojni zakończyła realizację zamówień w czwartek i wznowi pracę dopiero we wtorek, dlatego zdecydowaliśmy się przeanalizować, jak wyglądała sytuacja cenowa na rynku drobiu po Wielkanocy w latach 2014-2016.
Od kilku miesięcy najbardziej poszukiwaną na polskim rynku częścią kurczaka są łapy – wynika z monitoringu rynku prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Ten zaskakujący dla polskiego konsumenta fakt wiąże się z silnym popytem z krajów azjatyckich.
Od dziś drób w Danii będzie mógł przebywać poza budynkami. Decyzja duńskiego Ministra Środowiska i Żywności pojawiła się bardzo późno, ponieważ już w lutym minęły trzy miesiące od likwidacji w Danii ostatniego ogniska grypy ptaków.
Rosja postanowiła zakazać importu żywego drobiu oraz jaj wylęgowych z kilku regionów położonych w Polsce, Grecji, Chorwacji, Bułgarii, Francji, Szwecji oraz na Węgrzech.
Mięso drobiowe powinno zwiększać swój udział w posiłkach serwowanych w restauracjach – wynika z najnowszego raportu dotyczącego trendów spożywania drobiu „2017 Center of the Plate: Poultry Consumer Trend Report”.
Czy istnieją choćby najmniejsze przesłanki, aby „winić” import z Brazylii za spadek cen w Polsce - Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz specjalnie dla portalu CenyRolnicze.pl przygotowała analizę na ten temat.
Zaostrza się konkurencja wśród producentów mięsa drobiowego na rynkach międzynarodowych. Efektem tego zjawiska są malejące marże na sprzedaży oraz poszukiwanie odbiorców w krajach, które do tej pory nie wydawały się atrakcyjne – wynika z analizy eksportu z Polski i z Unii Europejskiej za ostatnich kilka miesięcy, którą przeprowadziła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Stany Zjednoczone podpisały z Gwatemalą umowę o zniesieniu ceł na świeże i mrożone nogi kurcząt rzeźnych. Rozmowy między tymi krajami toczyły się od jakiegoś czasu, ale podpisanie umowy jest zaskoczeniem ponieważ spodziewano się jej nie wcześniej niż za cztery lata.
Drobiarze i pracownicy ubojni na siłę szukają przyczyn spadków. Można śmiało powiedzieć, że na rynku panuje głęboka depresja. Ceny lecą w dół i tak ma wyglądać cały kwiecień. Analitycy przewidują, że średnia z tego miesiąca wyniesie 3,14 zł/kg za żywiec w skupie na wolnym rynku, a okresowo stawki spadną nawet poniżej granicy 3,00 zł/kg.
W Dzienniku Ustaw opublikowano nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące grypy ptaków. W rozporządzeniu nie ma nakazu utrzymywania drobiu wewnątrz budynków. Oznacza to, że od jutra będzie można wypuścić ptaki.
Charoen Pokphand Foods, azjatycki gigant spożywczy, ogłosił, że kupi wszystkie akcje jednej z największych firm handlujących drobiem w Europie, brytyjskiej Westbridge Food Group - dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz z agencji Nikkei. Jest to druga duża transakcja z udziałem Charoen Pokphand Foods w Europie w ostatnich miesiącach. Przypomnijmy, że w styczniu tajlandzki CPF ogłosił, że kupuje 33 procent udziałów w polskiej firmie SuperDrob.
Wszyscy analitycy rynku przewidywali tąpnięcie cen przed świętami. Dwa ostatnie notowania przyniosły znaczące osłabienie wartości żywca i mięsa drobiowego. Dodatkowo drobiarzy martwi dynamiczne umacnianie się złotego.
Rosnąca siła polskiej waluty może zaszkodzić naszym eksporterom drobiu równie mocno jak grypa ptaków – wynika z analizy przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Na ewentualnym dalszym umacnianiu się złotówki najbardziej mogą ucierpieć firmy prowadzące wywóz do Czech i na Słowację.
Po całkiem niezłym dla hodowców brojlerów marcu Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz spodziewa się pogorszenia koniunktury w kwietniu. Według izby średnia miesięczna cena płacona w skupie za kurczęta rzeźne spadnie o około 6 procent. KIPDiP podtrzymuje tym samym swoje szacunki z lutego, według których kilogram żywca będzie skupowany w Polsce przeciętnie po 3 złote i 14 groszy. Izba podkreśla, że prognoza dotyczy cen raportowanych w Zintegrowanym Systemie Rolniczej Informacji Rynkowej, co oznacza, że lokalne różnice mogą spowodować, że w niektórych częściach kraju transakcje będą zawierane po około 3,30 zł, a w innych nawet w granicach 3 zł.