Brazylijczycy są najbardziej efektywni kosztowo na świece – twierdzą analitycy francuskiej firmy AND International, którzy porównywali koszty produkcji mięsa drobiowego w różnych krajach świata.
Znaczna część ubojni nie prowadziła dziś ani skupu, ani uboju. Te firmy, które funkcjonowały normalnie mimo wolnej od pracy soboty, utrzymały ceny drobiu na poziomie ze środy.
Władze koreańskie wznowiły możliwość przywozu z Polski na swoje terytorium: drobiu, mięsa drobiowego, mięsa drobiowego poddanego obróbce cieplnej oraz jaj wylęgowych i jaj konsumpcyjnych. Restrykcje handlowe zostały nałożone wcześniej na nasz kraj, w związku z występowaniem wirusa grypy ptaków w Polsce w sezonie jesienno – zimowym 2016/2017.
Drób od poniedziałku delikatnie się umocnił. Wzrosty oscylują na poziomie kilku groszy. Co istotne, obecnie zarówno umowy krótkotreminowe jak i kontrakty na dłuższe terminy mają bardzo zbliżone ceny skupu brojlerów.
Jak wynika z danych Eurostat w pierwszych siedmiu miesiącach br. Polska odnotowała 15 -procentowy spadek wolumenu wywozu mięsa i podrobów z indyków z 107,1 tys. t przed rokiem do 91,3 tys. t w br. Eksport poza Unię zmniejszył się o blisko jedną trzecią i wyniósł 10,4 tys. t. Na rynek unijny trafiło 80,9 tys. t, czyli o 12% mniej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku.
Delikatne umocnienie cen drobiu to wciąż zasługa rynków eksportowych. Problemy zakładów brazylijskich sprawiają, że na polski drób jest większe zainteresowanie. Trend wzrostowy może się więc odwrócić zaraz po tym, jak południowoamerykańskie ubojnie obudują swoją produkcję i zaczną wysyłać do klientów tyle towaru, ile wysyłały wcześniej.
Mimo spadkowych prognoz KIPDiP na listopad, póki co ceny wzrastają. Najtańsze brojlery są w województwie podkarpackim, a najwięcej za żywego kurczaka płacą w województwach: wielkopolskim, świętokrzyskim oraz śląskim.
KIPDiP poinformował wczoraj, że kultowa marka produkująca zupy w puszkach - Campbell Soup, wprowadziła nowe zasady dotyczące dobrostanu kurcząt rzeźnych dla swoich dostawców.
W listopadzie mają zostać zakończone formalne uzgodnienia między Turcją i Japonią, które pozwolą wejść na japoński rynek tureckim producentom mięsa drobiowego.
McDonald’s ogłosił nową politykę współpracy z dostawcami drobiu. Firmy chcące dostarczać mięso do znanej sieci restauracji będą musiały poprawić warunki dobrostanu zwierząt do roku 2024.
Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w pierwszym półroczu tego roku ukraiński sektor rolno – spożywczy znacząco zwiększył sprzedaż na rynki krajów unijnych do 663,4 mln dolarów (+313,4% r/r).
Początek tygodnia przyniósł podwyżki cen na rynku drobiu. Wzrosły głównie ceny sprzedaży tuszki (+ 0,20 zł/kg w stosunku do końcówki tygodnia zarówno w przypadku ceny minimalnej, jak i maksymalnej), ale podwyżki nie ominęły także brojlerów.
Ceny na rynku spadają i będą spadać. Wyjątki mogą się oczywiście zdarzyć, niemniej trend spadkowy potrwa do końca roku. Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz czynniki wspierające cenę, które miały swoje źródła na rynkach zagranicznych powoli się wyczerpują. Wygląda też na to, że polski handel – przede wszystkim ci mniejsi gracze – już zapewnił sobie odpowiednią ilość mięsa na okres świąteczny.
Zjednoczone Emiraty Arabskie Poinformowały dzisiaj (25.10.2017) o zablokowaniu importu drobiu i produktów drobiowych z Bułgarii. Powodem zamknięcia rynku są ogniska grypy ptaków, które potwierdzono w Bułgarii.
Dziś ceny drobiu spadały znacząco. Najlepiej jest to widoczne, kiedy przeanalizujemy ceny minimalne z poniedziałku i z dzisiaj. Taką sytuację przewidywali specjaliści z Krajowej Izby Drobiu i Pasz. Zachowania rynku zaburzyły nieco rynki eksportowe, afera fipronilowa, ostatnio ptasia grypa. Końcówka roku będzie trudna. I teraz się ten trudny okres prawdopodobnie na dobre rozpoczyna.
Rating dla brazylijskiego giganta drobiowego JBS spadł z poziomu A2 do poziomu A3. Co ważniejsze, perspektywa ratingu pozostaje negatywna. Analitycy Moody's twierdzą, że za ich decyzjami stoi niepewność co do rozstrzygnięć licznych procesów, których spółka - lub jej akcjonariusze - są stronami.
Nieoficjalnie mówi się dziś, że mięso drobiowe w hurcie kosztuje mniej niż 5,00 zł/kg. Oficjalnie takie ceny podawały jednak nieliczne skupy. Tracący na wartości żywiec pokazuje jednak, że tendencja się odwraca i okres podwyżek prawdopodobnie już się zakończył.