Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 231,50 (- 2,01%), kukurydza MAR21 - 219,25 (+ 1,04%), rzepak MAJ21 - 518,50 (+ 0,68%) [euro/tona] +++ +++ +++ 05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

baner 1039 x 175

baner 1039 x 175

Drób

Ukraina stawia na unijne standardy dotyczące dobrostanu zwierząt

Redakcja

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz systematycznie monitoruje działania Ukrainy zmierzające do ustanowienia równoważonych warunków z unijnymi standardami w zakresie produkcji zwierzęcej. Do tej pory pojawiały się informacje o pracach nad ustawami zbliżającymi ukraińską produkcję do unijnej, między innymi, w zakresie bezpieczeństwa żywności, standardów weterynaryjnych i higienicznych w łańcuchu produkcyjnym. 

Czytaj więcej...

Wielka Brytania: Pięć osób zmarło po zjedzeniu kurczaka z Polski?

Redakcja

Jak podają brytyjskie media, pięć osób zmarło, a setki innych, w tym dzieci, poważnie zachorowało po zjedzeniu skażonego kurczaka sprowadzonego z Polski. Brytyjska Food Standards Agency wycofała ze sprzedaży trzy produkty zawierające mięso z kurczaka zaimportowane z Polski. Władze sanitarne podejrzewają skażenie bakteriami salmonelli. Jak na razie nie wiadomo w jaki sposób i na jakim etapie łańcucha przetwórczego bakterie znalazły się w tych produktach.

Czytaj więcej...

22.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: drożejąca śruta sojowa stanowi coraz większy problem

Redakcja

- Tydzień siódmy zakończył się minimalnymi przecenami na rynku żywca i tuszki. Spodziewana większa podaż surowca na rynku przesuwa się o tydzień - na początek marca. W tym tygodniu prognozuję względną stabilizację cenową na poziomie z końca siódmego tygodnia – mówi Adam Kurowski, niezależny analityk rynku mięsa współpracujący z naszym portalem.

Czytaj więcej...

Kombinatorstwo na rynku pasz. Technologowi wszystko się zgadza, ale hodowcy ponoszą ogromne straty

Redakcja

Do naszej redakcji docierają sygnały o złej jakości tańszych pasz, na które coraz częściej decydują się hodowcy drobiu ze względu na galopujące podwyżki cen śruty sojowej i zbóż. Jak przestrzega nasz rozmówca, tańsze pasze nie są produkowane zgodnie z dotychczasowymi recepturami, co powoduje u ptactwa nieżyty jelit, co z kolei zwiększa koszty dla hodowcy (wilgotna ściółka, leki). Jednocześnie hodowca nie jest w stanie udowodnić producentowi paszy złej jakości produktu i poprzez to nie może liczyć na odszkodowanie.

Czytaj więcej...

15.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: stawki idą w górę, ale niebawem znów czekają nas obniżki

Paweł Hetnał

- Styczniowe wzrosty cen na rynku kurczaka były związane z mniejszymi wstawieniami w grudniu. Sytuacja zacznie się niebawem poprawiać. Podaż żywca powinna zwiększyć się w drugiej połowie lutego, co przełoży się na większą dostępność surowca na rynku – ocenia aktualną sytuację niezależny analityk rynku mięsa, Adam Kurowski.

Czytaj więcej...

Co niszczy polskich drobiarzy? Niskie ceny żywca, drożejące pasze i wirusy

Redakcja

Miniony rok był najcięższym dla polskiego drobiarstwa w jego najnowszej historii. Pandemia COVID-19 oraz grypa ptaków były dwoma mocnymi ciosami skierowanymi w stronę producentów oraz hodowców drobiu. Nowy rok to niestety nowe problemy  sektora. Oprócz grypy ptaków i pandemii koronawirusa branża musi zmagać się z najwyższymi od sześciu lat cenami pasz. Dodatkowo niskie marże uzyskiwane przez hodowców oraz zakłady przetwórcze powodują, że wiele firm praktycznie balansuje na granicy bankructwa.

Czytaj więcej...