Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
08 lipca 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,9666 EUR EUR - 4,4739 GBP GBP - 4,9699 DKK DKK - 0,6005
Archiwum
13.07.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 184,75 (- 1,20%), kukurydza SIE20 - 177,50 (+ 0,42%), rzepak SIE20 - 381,75 (- 0,39%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.07.2020 12:40 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,80 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,10 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++

Drób

Wg ministerstwa, producenci kurczaków mają problemy, bo nie podpisywali umów z ubojniami

Redakcja

- Z otrzymywanej korespondencji od przedsiębiorców prowadzących ubojnie wynika, że pomimo trudnej sytuacji rynkowej, starają się realizować zawarte umowy, oferując możliwie najlepsze warunki finansowe producentom żywca drobiowego. Sytuacja taka powoduje, że producenci żywca drobiowego nie związani formalnymi umowami z firmami prowadzącymi ubojnie, mają ograniczone możliwości dostawy żywca, a oferowane im warunki finansowe są mniej korzystne – czytamy w piśmie ministerstwa rolnictwa skierowanym do Krajowej Rady Izb Rolniczych.

Czytaj więcej...

29.06.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: wzrost cen na polskim rynku

Redakcja

Po tendencji spadkowej ceny kurcząt rzeźnych zaczęły wreszcie odbijać w górę. Wchodzimy w tradycyjnie najlepszy okres w roku dla branży. Popyt powinien przez najbliższych pięć do siedmiu tygodni być bardzo silny. Pod koniec lipca ceny żywca powinny osiągnąć roczne maksimum. Czy tak będzie? Eksperci z KIPDiP twierdzą, że ceny będą utrzymywały się na relatywnie wysokim, jak na ostatnie „koronawirusowe” standardy, poziomie. W Europie jesteśmy jednak - średnio - o około siedem procent niżej niż przed rokiem. Może się więc okazać, że scenariusz na najbliższe tygodnie będzie polegał po prostu na utrzymaniu tej ceny jaką mamy dziś. Wiele będzie zależało rzecz jasna od zachowań konsumentów, ich zaufania do hoteli i restauracji (chodzi tu o całą Unię Europejską).

Czytaj więcej...

Koronawirus na ukraińskiej fermie drobiu

Redakcja

Ostatnio pisaliśmy o zamknięciu jednego z większych drobiowych zakładów produkcyjnych w Wielkiej Brytanii w związku z rosnącą liczbą zakażeń COVID-19 u pracowników. Problem robi się coraz poważniejszy i coraz więcej podmiotów z branży mięsnej zamyka swoje zakłady.

Czytaj więcej...