Polskie kurczaki są długo tuczone, ale też ich waga w momencie sprzedaży jest znacznie wyższa niż brojlerów z innych krajów. Analiza Krajowej Izby Drobiu i Pasz pokazuje, jak wygląda tucz drobiu na Starym Kontynencie.
Waga polskich kurcząt rzeźnych sprzedawanych do ubojni należy do najwyższych w Europie, a okres średniego chowu brojlerów do najdłuższych na Starym Kontynencie – wynika z danych Komisji Europejskiej, które przeanalizowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Polski kurczak oddawany do zakładu ubojowego waży średnio 2,44 kg. Cięższe od naszych brojlery są tylko w Hiszpanii (2,66 kg), na Cyprze (2,64 kg) oraz we Włoszech (2,60 kg). Najlżejsze kurczęta w Europie produkują hodowcy w Austrii (1,83 kg), w Portugalii (1,85 kg), w Czechach (1,90 kg) oraz w Szwecji (1,91 kg).
Średni okres chowu polskiego brojlera wynosi 42 dni i należy do najdłuższych w Unii Europejskiej. Najkrócej kurczęta rzeźne są produkowane w Czechach i Danii, gdzie średni okres hodowli wynosi tylko 35 dni. Rekordowo krótko chów trwa jednak w niektórych rejonach Niemiec. Tamtejsi producenci oddają brojlery do uboju już po 30 dniach. Średnia waga niemieckiego brojlera jest niższa do polskiej i wynosi 2,11 kg.
Źródło: KIPDiP