Produkcja drobiu w Unii Europejskiej wzrośnie po spadku w ostatnich latach. Jednocześnie oczekuje się spowolnienia wzrostu konsumpcji w latach 2022-2032. Eksport natomiast będzie się odbudowywał.
Oczekuje się, że po spadku w 2022 r., w związku z wysokimi cenami środków produkcji i wybuchami ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), produkcja drobiu w UE w okresie objętym prognozą wzrośnie (+0,2 % rocznie), choć wzrost będzie wolniejszy niż w ostatniej dekadzie (2 %), głównie ze względu na ograniczenia środowiskowe i zmiany w konsumpcji. W przeciwieństwie do poprzednich lat, częstość występowania wysoce zjadliwej grypy ptaków rozciąga się na cały rok i nie jest wydarzeniem sezonowym, co stanowi wyzwanie dla sektora, a w szczególności dla systemów produkcji na wolnym wybiegu w UE. Wzrost spożycia drobiu w UE zwolni z 1,9% w latach 2012-2022 do 0,2% w następnej dekadzie. Niemniej jednak nadal przekłada się to na wzrost spożycia na mieszkańca z 23,4 kg do 24,1 kg (+3% w ciągu następnej dekady).
Handel drobiem powoli się ożywia
Eksport drobiu z UE wykazywał dynamiczny wzrost do 2019 r., a głównymi eksportowanymi produktami były te, na które popyt w UE jest mniejszy (skrzydełka, udźce i podroby). Jednak COVID-19, ogniska HPAI i wysokie ceny krajowe stworzyły trudne warunki dla eksportu drobiu z UE i trend ten został zatrzymany. Do 2032 roku eksport będzie się powoli odbudowywał o 0,8 proc. rocznie, osiągając poziom 2,4 mln ton, zwłaszcza dzięki rosnącemu popytowi z Afryki Subsaharyjskiej, Filipin i Wielkiej Brytanii. Import drobiu do UE, głównie zaopatrujący gastronomię i przetwórców żywności, w 2022 r. szybko się odbudował, m.in. dzięki umowie bezcłowej i bezkontyngentowej z Ukrainą (obowiązującej do czerwca 2023 r.). Bez tego preferencyjnego dostępu do rynku UE import powinien spaść do poziomu sprzed pandemii COVID-19, a następnie powoli wzrosnąć do poziomu 910 000 ton do 2032 r.
Cena drobiu stabilizuje się powyżej poziomu sprzed COVID
Oczekuje się, że po gwałtownym wzroście w 2022 r. cena drobiu w UE spadnie i ustabilizuje się na poziomie około 2 000 EUR/t do 2032 r., głównie dzięki utrzymującemu się popytowi w UE. Różnica cenowa z Brazylią będzie się utrzymywać, co sprawia, że konkurowanie na tym samym gruncie jest prawie niemożliwe.
Źródło: euromeatnews.com