W swoim najnowszym raporcie Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) przewiduje, że Brazylia i Turcja w 2022 roku wypełnią rynkową lukę spowodowaną wojną na Ukrainie i zaspokoją globalny popyt na drób.
Brazylia i Turcja wykorzystują sytuację
USDA prognozuje, że pomimo niepewnej sytuacji w Europie wielkość globalnej produkcji i eksportu drobiu w 2022 roku pozostanie bez większych zmian. Produkcja i eksport wyniosą więc odpowiednio ok. 100,1 mln ton i 13,4 mln ton.
W międzynarodowym sektorze drobiarskim zajdą jednak istotne zmiany. W dużej części utrata ważnego eksportera drobiu jakim jest Ukraina i rosnące ceny pasz spowolnią wzrost podaży drobiu na świecie.
Niemniej są kraje, które wydają się korzystać z tych zawirowań. Brazylia znacznie zwiększy swoją produkcję. USDA przewiduje, że brazylijska produkcja drobiu wzrośnie w 2022 roku do 14,75 mln ton – w 2021 roku wyniosła ona 14,5 mln ton.
Podobne zwiększenie skali produkcji nastąpi w Turcji. Prawdopodobnie zwiększy ona swoją produkcję z 2,246 mln ton odnotowanych w 2021 roku do 2,39 mln ton w 2022 roku. Kraj obejmie więc około 5% światowego eksportu drobiu.
Inne zmiany na globalnym rynku
Rosja, dzięki wzrostowi w kraju dostępności zbóż paszowych, w 2022 roku zwiększy swoją produkcję drobiu, ale kierowany on będzie głównie na rynek krajowy.
Zmniejszy się również eksport z Arabii Saudyjskiej, podczas gdy w Iraku, Kubie, Wielkiej Brytanii i Meksyku spodziewany jest umiarkowany wzrost produkcji. Chiny, ze względu na rosnącą produkcję wieprzowiny, która jest priorytetem państwa, również zmniejszą produkcję brojlerów. Kraj ma wyprodukować 14,3 mln ton drobiu – w porównaniu do 14,7 mln ton w roku ubiegłym.
Prognozuje się, że produkcja w USA w 2022 r. wzrośnie zaledwie o 1%, ponieważ stosunkowo wysokie ceny zbóż paszowych wywierają presję na producentów, a wysokie ceny detaliczne łagodzą popyt konsumpcyjny. Eksport pozostaje na niezmienionym poziomie 3,3 mln ton.
Źródło:
Poultry World