- Na wolnym rynku żywca wyjątkowo stabilnie. W tygodniu trzecim został utrzymany poziom około 4,80 zł/kg. Mniejsza podaż żywca nie skutkuje zwyżkami cen, głównie z powodu relatywnie sztywnych cen na fileta. Ubojnie nie są dzisiaj w stanie płacić hodowcom stawki 4,80 zł/kg - ceny prawie o 0,40 zł/kg powyżej poziomu kontraktacji. Mniejszym złem jest zakup mniejszej ilości surowca dla utrzymania produkcji i zabezpieczenia zamówień stałym odbiorcom. Wobec dużej presji na wzrost ceny kontraktacyjnej, różnica do ceny rynkowej powinna się zmniejszać. To może uwolnić popyt na większe zakupy żywca wolnorynkowego – prognozuje Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji utrzymuje się trend wzrostowy. Ubiegły tydzień zakończyliśmy na średnim poziomie 4,44 zł/kg. Tygodniowy wzrost ceny osiągnął niecały 1%. Jest presja na kolejne podwyżki. Duże ubojnie z zapleczem produkcyjnym dla produkcji wyrobów przetworzonych nie narzekają na brak nowych zamówień eksportowych. Zabezpieczenie podaży surowca jest niezbędne do realizacji kontraktów. Poziom 4,50 jest na wyciągnięcie ręki. Brak jest na dzisiaj przesłanek, aby w lutym trend zwyżkowy został zatrzymany.
Na rynku tuszki trend zniżkowy. Zgodnie z ostatnią prognozą w tygodniu 3. średnie ceny spadły o kolejne 0,10 zł/kg. Dużym odbiorcą na rynku krajowym pozostają rozbieralnie drobiu. Jeśli nie udaje się uzyskać ceny za fileta gwarantującej opłacalność rozbioru, to popyt na tuszkę spada. Odnotujmy wzrost ceny ćwiartki. Już tradycyjnie z powodu popytu ze strony producentów kebabów na mięso trybowane z nogi.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 4. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,90-7,30 tuszka,
- 14,50-14,90 filet pojedynczy kl. A,
- 5,20-5,60 ćwiartka,
- 5,00-5,40 skrzydło całe,
- 1,30-1,60 korpus.
Brakuje żywca indyczego
Na rynku indyka braki żywca, ceny w trendzie zwyżkowym. Jest to dobra wiadomość dla hodowców indyka, którzy od ponad roku liczą straty na chowie. Obecne ceny jeszcze nie pozwalają osiągnąć minimalnej rentowności. Na rynku brakuje surowca. Ceny są zróżnicowane. Wyższe na wschodzie Polski. Hodowcom oferuje się 6,70 zł/kg. Na wstawienia w lutym i marcu największy polski producent indyka już podpisuje umowy na poziomie 7,40 zł/kg.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 4. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t, indyczka):
- 17,50-18,00 filet,
- 13,50–14,00 udo z/k,
- 8,00-8,50 skrzydło,
- 6,70-7,20 podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 24.01.2022 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,60 - 4,90 zł/kg (średnia: 4,78 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (21.01.2022) średnia cena spadła o 0,03 zł/kg.
kontraktacja: 4,38 - 4,65 zł/kg (średnia: 4,44 zł/kg na podstawie informacji z 10 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,80– 7,50 zł/kg (średnia 7,13 zł/kg, na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena nie uległa zmianie.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,60-4,90 (4,78) |
4,70-4,90 (4,81) |
brojler |
4,38-4,65 (4,44) |
4,38-4,65 (4,44) |
tuszka |
6,80-7,50 (7,13) |
6,80-7,50 (7,13) |
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob