- Na wolnym rynku żywca stabilnie. W ubiegłym tygodniu średnie ceny pozostały niezmienne. Przy poziomie 4,57 zł/kg różnica do kontraktacji dalej wynosi około 0,30 zł/kg. W okresie między świętami wiele ubojni ogranicza produkcję w obawie przez pozostaniem z niesprzedanym towarem do 3 stycznia. Mniejsze zapotrzebowanie na surowiec może przełożyć się niewielką przecenę do końca roku – prognozuje Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji stabilnie. W tygodniu 51. średnia cena żywca nie uległa zmianie i pozostała na poziomie 4,27 zł/kg. Ubojnie realizują ostatnie wysyłki eksportowe w tym roku. Z tyłu głowy jest już obłożenie zakładów zamówieniami na I kwartał nowego roku. Ceny na nowe zamówienia będą w dużym stopniu decydować o cenie kontraktacji. Jest mało prawdopodobne, aby przy rosnących kosztach chowu ceny w styczniu spadły.
Na rynku tuszki chwilowy wzrost cen. Tydzień 51. utrzymał średnią cenę w okolicy 6,60 zł/kg. Korekta na rynku tuszki na początku bieżącego tygodnia jest ściśle związana z mniejszą ofertą podażową. Największe polskie ubojnie, np. Cedrob nie mają pełnego tygodnia ubojowego. Zwyżka ceny tuszki i ostatnie w tym roku promocje na udo, podudzie i fileta w największych sieciach dyskontowych przełożyły się na podwyżki cen elementów - głównie fileta i ćwiartki.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 52 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,90-7,30 tuszka,
- 13,80-14,20 filet pojedynczy kl. A,
- 5,00-5,40 ćwiartka,
- 4,80-5,20 skrzydło całe,
- 1,20-1,40 korpus.
Na rynku indyka ceny żywca przekroczyły poziom 6,00 zł/kg. Nie dziwi ponad 10% zwyżka na rynku żywca indyczego. Dzisiaj hodowcy oczekują minimum 6,20 zł/kg. Jest to poziom, który gwarantuje zwrot kosztu chowu. Trend jest wyraźnie wzrostowy. Wzrost ceny surowca przełożył się na podwyżki cen w cennikach ubojni indyczych. Pytanie, czy finalny klient zapłaci?
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 52 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 16,60-17,10 filet,
- 12,60–13,10 udo z/k indyczka,
- 7,20-7,70 skrzydło,
- 5,70-6,20 podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 29.12.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,40 - 4,85 zł/kg (średnia: 4,65 zł/kg na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (27.12.2021) średnia cena wzrosła o 0,08 zł/kg.
kontraktacja: 4,22 - 4,40 zł/kg (średnia: 4,30 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,50– 7,40 zł/kg (średnia 6,98 zł/kg, na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła 0,12 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,40-4,85 (4,65) |
4,40-4,85 (4,57) |
brojler |
4,22-4,40 (4,30) |
4,20-4,36 (4,27) |
tuszka |
6,50-7,40 (6,98) |
6,30-7,30 (6,86) |
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob