- Na wolnym rynku żywca utrzymuje się trend wzrostowy. Obserwujemy pierwsze oznaki mniejszej podaży żywca z wolnego rynku. Z powodu niskich cen i nieopłacalności chowu wielu hodowców ograniczyło wstawienia w ubiegłym miesiącu. Trudno jest oszacować jaki to będzie miało efekt w skali kraju. Niemniej, ceny rynkowe pozostają chwilowo pod presją podwyżek. Tylko w tygodniu 46. zanotowaliśmy wzrost średniej ceny o 0,07 zł/kg do poziomu 4,20 zł/kg – komentuje aktualną sytuację rynkową Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji dominuje trend wzrostowy. Wzmożony eksport wyrobów przetworzonych utrzymuje cenę kontraktacji w trendzie wzrostowym. Średnia cena w tygodniu 46. wzrosła o 0,04 zł/kg i wyniosła na koniec tygodnia 4,09 zł/kg. Dalsze zwyżki są prawdopodobnie nie do uniknięcia. Poziom 4,15 zł/kg może być osiągnięty na przełomie miesiąca.
Na rynku tuszki niespodziewane wzrosty. Ubiegły tydzień zakończyliśmy zwyżkami. Trend zwyżkowy jest najprawdopodobniej wynikiem mniejszej podaży żywca (głównie z wolnego rynku) i dodatkowo chwilowym niedoborem surowca w niektórych dużych ubojniach. Bieżący tydzień pokaże, czy z cenami powyżej 6,00 zł/kg zostaniemy na trochę dłużej. Przy niestabilnej podaży możemy być świadkami ‘podbijania’ ofert sprzedaży do poziomu 7,00 – 7,50 zł/kg Odnotujmy utrzymujący się słaby popyt na fileta. Bardzo dobrze sprzedaje się cały element nożny (ćwiartka, noga, udo).
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 47. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,20-6,60 tuszka,
- 13,00-13,40 filet pojedynczy kl. A,
- 4,80-5,20 ćwiartka,
- 4,50-4,90 skrzydło całe,
-1,20-1,40 korpus.
Na rynku indyka zmiana trendu – ceny w górę i braki w surowcu. Podobnie jak na wolnym rynku kurczaka, obserwujemy zmniejszoną podaż, która przekłada się na zwyżki cen. Żywiec w zakupie kosztuje już nie mniej niż 5,50 zł/kg. Taniej chwilowo nie będzie. Filet i udo z/k są poszukiwane na rynku i sprzedają się na bieżąco. Pozostałe elementy też znajdują nabywców.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 47. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 15,80-16,30 filet,
- 12,00–12,50 udo z/k indyczka,
- 7,30-7,80 skrzydło,
- 5,70-6,20 podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 22.11.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,25 - 4,60 zł/kg (średnia: 4,40 zł/kg na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (19.11.2021) średnia cena wzrosła o 0,20 zł/kg.
kontraktacja: 4,00 - 4,20 zł/kg (średnia: 4,09 zł/kg na podstawie informacji z 10 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,10– 7,00 zł/kg (średnia 6,68 zł/kg, na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,39 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,25-4,60 (4,40) |
4,00-4,40 (4,20) |
brojler |
4,00-4,20 (4,09) |
4,00-4,19 (4,09) |
tuszka |
6,10-7,00 (6,68) |
6,00-6,70 (6,29) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury