- Na wolnym rynku żywca nieznaczna korekta w górę. Ubiegły tydzień przyniósł dość niespodziewanie niewielkie wzrosty na rynku żywca. W dalszym ciągu brak jest przesłanek, aby mówić o trwałym odwróceniu trendu. Rynek charakteryzuje bardzo duża niepewność. Pojedyncze większe zakupy 1-2 ubojni w danym tygodniu - związane np. z promocją elementów kurczaka w sieciach - mogą mieć wpływ na korekty średniej ceny rynkowej. W tyg. 43 cena powinna utrzymać się na poziomie kontraktacji - informuje Adam Kurowski - niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji ceny na pograniczu opłacalności chowu. Trzeci tydzień z rzędu średnia cena w skali kraju utrzymywała się na poziomie około 3,90 zł/kg. Marginesu na obniżki ceny z punktu widzenia hodowcy już dawno nie ma. Ubojnie pozostają pod dużą presją niskich cen surowego mięsa na rynku krajowym i unijnym oraz rosnących kosztów stałych poza surowcem (np. energii). Nieznaczne korekty (w dół) wymuszone przez duże zakłady drobiarskie są możliwe każdego tygodnia.
Na rynku tuszki brak stabilizacji. Ubiegły tydzień przyniósł korektę w górę. Głównie spowodowaną mniejszą oferta rynkową największej polskiej ubojni Cedrob. W nadchodzącym tygodniu możemy spodziewać się stabilizacji rynku powyżej 5,50 zł/kg. Nadchodzący długi weekend sprzyja promocjom w sieciach. Zapotrzebowanie na tuszkę, fileta i inne elementy będzie chwilowo sprzyjać wyższym cenom na rynku krajowym.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 43 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 5,60-6,00 tuszka,
- 12,00-12,40 filet pojedynczy kl. A,
- 3,90-4,30 ćwiartka,
- 4,30-4,70 skrzydło całe,
- 1,20-1,35 korpus,
Na rynku indyka wyraźne ożywienie. Trzeci tydzień z rzędu żywiec sprzedaje się powyżej 5,00 zł/kg. Zwiększony popyt na fileta i udo z kością przyniósł zmianę trendu na rynku żywca. Poziom ten nie gwarantuje zwrotu kosztu chowu. Może uchronić hodowców przed większymi stratami w tym roku. Odnotujmy kolejny wzrost ceny fileta.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg 43 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 15,00-15,50 filet,
- 10,00–10,50 udo z/k indyczka,
- 6,90-7,40 skrzydło,
- 5,80-6,30 podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 25.10.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,85 - 4,20 zł/kg (średnia: 4,01 zł/kg na podstawie informacji z 11 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (22.10.2021) średnia cena wzrosła o 0,10 zł/kg.
kontraktacja: 3,85 - 4,00 zł/kg (średnia: 3,92 zł/kg na podstawie informacji z 8 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,70– 6,30 zł/kg (średnia 6,06 zł/kg, na podstawie informacji z 10 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,26 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,85-4,20 (4,01) |
3,75-4,10 (3,91) |
brojler |
3,85-4,00 (3,92) |
3,85-4,00 (3,93) |
tuszka |
5,70-6,30 (6,06) |
5,50-6,00 (5,80) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury