- Na wolnym rynku żywca wyraźny trend zniżkowy. Wolny rynek jest ściśle powiązany z rynkiem kontraktacji, ale jest podatny na silniejsze fluktuacje cenowe. Stąd spadki są bardziej gwałtowne. Ubiegły tydzień zakończyliśmy średnią ceną na poziomie 3,80 zł/kg. Jest to poziom poniżej opłacalności chowu. Czeka nas jeszcze mocniejsze zaciskanie pasa. Jest duże prawdopodobieństwo kolejnych spadków – prognozuje Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji kontynuujemy trend zniżkowy. Weszliśmy w długoterminowy okres obniżek cen. Rosnąca presja cenowa ze strony rynku krajowego i unijnego na obniżki cen elementów, zmusza działy kontraktacji w ubojniach do poszukiwania opłacalności w tańszym surowcu, który jest podstawowym składnikiem kosztowym. Przebicie bariery 4,00 zł/kg jest tylko kwestią czasu.
Na rynku tuszki względna stabilizacja na poziomie 5,50 zł/kg. Nadpodaż tuszki i utrzymujący się słaby popyt na rynku polskim nie spowodują zmiany trendu. Ceny mogą spaść do poziomu 5,00 zł/kg. Głównym powodem jest słabo sprzedający się filet. Ceny oferowane przez klientów unijnych są na poziomie 2,60-2,80 Eur/kg. Na rynku krajowym ceny transakcyjne spadły do poziomu poniżej 12,00 zł/kg.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 37 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 5,20-5,60 tuszka,
- 11,60-12,00 filet pojedynczy kl. A,
- 3,80-4,20 ćwiartka,
- 5,30-5,70 skrzydło całe,
- 1,25-1,40 korpus.
Na rynku indyka stabilizacja poniżej kosztu chowu. Od kilku tygodni ceny na rynku żywca utrzymują się na poziomie 4,70-4,90 zł/kg. Powodem jest słaby popyt na elementy – głównie fileta. Realne ceny transakcyjne są na poziomie 3,10-3,20 Eur/kg.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 37 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 14,00-14,50 filet,
- 8,40–8,90 udo z/k indor,
- 6,50-7,00 skrzydło,
- 5,80-6,30 podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 13.09.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,60 - 3,90 zł/kg (średnia: 3,75 zł/kg na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (10.09.2021) średnia cena spadła o 0,01 zł/kg.
kontraktacja: 3,91 - 4,18 zł/kg (średnia: 4,03 zł/kg na podstawie informacji z 8 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,20– 6,00 zł/kg (średnia 5,53 zł/kg, na podstawie informacji z 11 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,03 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,60-3,90 (3,75) |
3,60-3,90 (3,76) |
brojler |
3,91-4,18 (4,03) |
3,91-4,09 (4,02) |
tuszka |
5,20-6,00 (5,53) |
5,20-5,80 (5,50) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury