- Na wolnym rynku żywca ceny w trendzie zniżkowym. Głównym powodem jest pojawienie się większej ilości surowca z kontraktacji, która spowodowała przecenę na rynku tuszki. Silna konkurencja zmusza mniejsze ubojnie do składania propozycji zakupu żywca z wolnego rynku w cenach nawet poniżej kontraktacji celem utrzymania sprzedaży. Brak jest przesłanek dla zmiany trendu w najbliższym czasie. Na koniec sierpnia średnia cena rynkowa prawdopodobnie obniży się do poziomu poniżej 4,00 zł/kg – zapowiada Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Będzie wiecej żywca z powiatów żuromińskiego i mławskiego
Na rynku kontraktacji stabilnie z możliwą korektą w dół. Pojawienie się od tygodnia 33. większej ilości żywca z powiatów żuromińskiego i mławskiego jest zapowiedzią zmiany trendu. Kontraktacja rządzi się swoimi prawami i nie jest podatna na nagłe i duże skoki cenowe. Zwiększona podaż surowca, która przekłada się na wzrost produkcji kurczaka i elementów - przy relatywnie sztywnym popycie na rynku drobiu - będzie skutkować korektą ceny kontraktacyjnej. Na koniec sierpnia średnia cena 4,10 zł/kg powinna otwierać cenniki największych polskich ubojni.
Na rynku tuszki spadki. Większa podaż surowca kontraktacyjnego i brak przesłanek dla ożywienia rynku drobiu, skutkują obniżką ceny. Ceny transakcyjne w ostatni piątek były na poziomie około 5,70 zł/kg. Słaby popyt na rynku polskim i rynkach zagranicznych może skutkował dalszymi obniżkami. Koniec sezonu wakacyjnego i prognozy gorszej pogody nie wpłynął stymulująco na rynek. Trend na rynku tuszki przełoży się na dalsze spadki cen elementów - głównie fileta i ćwiartki. Tradycyjnie są to dwa elementy najbardziej wrażliwe na ruchy cenowe.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 34. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 5,60-6,00 zł/kg tuszka,
- 12,30-12,70 zł/kg filet pojedynczy kl. A,
- 3,80-4,20 zł/kg ćwiartka,
- 5,10-5,50 zł/kg skrzydło całe,
- 1,25-1,40 korpus zł/kg.
Rynek indyka ustabilizował się, ale hodowcy ponoszą straty
Na rynku indyka chwilowa stabilizacja po dużej przecenie. Rynek żywca ustabilizował się na poziomie 4,70-4,90 zł/kg. Jest to dalej poniżej kosztu produkcji. Każdy sprzedany kg żywca przynosi hodowcy wymierną stratę. Ubojnie starają się podnosić ceny elementów. Rynek jest bardzo słaby. Kupujący wyczekują na okazje cenowe.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 34. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 14,50-15,00 zł/kg filet,
- 8,00–8,50 zł/kg udo z/k,
- 6,40-6,90 zł/kg skrzydło,
- 5,70-6,20 zł/kg podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 23.08.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,95 - 4,35 zł/kg (średnia: 4,11 zł/kg na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (20.08.2021) średnia cena wzrosła o 0,01 zł/kg.
kontraktacja: 4,01 - 4,20 zł/kg (średnia: 4,11 zł/kg na podstawie informacji z 8 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,70– 6,60 zł/kg (średnia 6,03 zł/kg, na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,01 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,95-4,35 (4,11) |
4,00-4,40 (4,10) |
brojler |
4,01-4,20 (4,11) |
4,01-4,20 (4,12) |
tuszka |
5,70-6,60 (6,03) |
5,70-6,60 (6,02) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury