- Na wolnym rynku żywca ceny poszły delikatnie w dół. Głównym powodem jest zwiększająca się podaż surowca z kontraktacji, która przekłada się na spadki na rynku tuszki w ofertach dużych ubojni. Aby być konkurencyjnym, mniejsze podmioty oferują hodowcom niższe stawki. W tygodniu 33. trend zniżkowy na rynku żywca może być podtrzymany. Zwracam uwagę na duże dysproporcje cenowe w skali kraju. Niezmiennie najtańszy żywiec jest na południu Polski, a najdroższy na północy – zauważa Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji wyjątkowo stabilnie. Stabilizacji nie powinna zaszkodzić informacja z ubiegłego tygodnia o nowym przypadku ptasiej grypy i konieczności utylizacji około 600 tys. ptaków. W tygodniu 33. jest planowany pierwszy wysyp żywca z kurników po kwarantannie. W najbliższych tygodniach dostępnego surowca nie zabraknie. To może otworzyć drogę do pierwszej nieznacznej korekty w dół na koniec sierpnia.
Średnia cena tuszki może spaść poniżej 6 zł/kg
Na rynku tuszki spadki. Zapowiadana większa podaż żywca od tygodniu 33. powinna skutkować dalszymi spadkami. Rynek może w tym tygodniu testować poziom poniżej 6,00 zł/kg. W ślad za obniżkami na rynku tuszki, będą dalsze spadki cen elementów - głównie fileta i ćwiartki. Tradycyjnie są to dwa elementy najbardziej podatne na ruchy cenowe. Ceny na skrzydło i korpus pozostają stabilne.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 33. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,00-6,40 zł/kg tuszka,
- 13,00-13,40 zł/kg filet pojedynczy kl. A,
- 4,10-4,50 zł/kg ćwiartka,
- 5,20-5,60 zł/kg skrzydło całe,
- 1,25-1,40 zł/kg korpus.
Cena indyka poniżej kosztów produkcji
Na rynku indyka duże spadki. Na rynku żywca ceny spadły o ponad 0,30 zł/kg. Rynek jest poniżej 5,00 zł/kg i testuje poziom 4,70-4,80 zł/kg. Koszt dla hodowcy wycenia się na 5,40-5,50 zł/kg. Każdy sprzedany kg żywca przynosi dużą stratę. Powodem jest słaby popytu na rynku.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 33. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 14,40-14,90 zł/kg filet,
- 7,80–8,30 zł/kg udo z/k,
- 6,30-6,70 zł/kg skrzydło,
- 5,50-6,00 zł/kg podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 16.08.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,00 - 4,55 zł/kg (średnia: 4,20 zł/kg na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (13.08.2021) średnia cena wzrosła o 0,02 zł/kg.
kontraktacja: 4,01 - 4,21 zł/kg (średnia: 4,15 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,90– 6,70 zł/kg (średnia 6,29 zł/kg, na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena spadła o 0,04 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,00-4,55 (4,20) |
4,00-4,55 (4,18) |
brojler |
4,01-4,21 (4,15) |
4,01-4,21 (4,15) |
tuszka |
5,90-6,70 (6,29) |
5,90-7,00 (6,33) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury