- Ubiegły tydzień zakończył się nieznaczną korektą w górę. Niższa niż spodziewana podaż tuszki na rynku powoduje większe zainteresowanie zakupem żywca przez mniejsze ubojnie. W ten sposób napędza się krótkotrwałe zwyżki cen. Odnotujmy fakt, że najtańszy żywiec jest na południu Polski, a najdroższy na północy. Realnie średnia cena powinna oscylować na poziomie kontraktacji +/- 0,20 zł/kg – komentuje Adam Kurowski, nasz redakcyjny ekspert i niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji stabilnie. Średni poziom 4,15 zł/kg powinien być utrzymany w najbliższym okresie. Planowane zwiększone dostawy żywca (powiaty żuromiński i mławski) dla dwóch dużych ubojni z centralnej Polski – Cedrobu i Wipaszu, spowodują, że ceny w najbliższych tygodniach nie będą podatne na zmiany.
Rynek tuszki pozostaje bardzo niestabilny
Dzienna zmienność podaży tuszki skutkuje silnymi wzrostami lub spadkami cen. Mniejsza niż zakładano podaż (głównie z ubojni Cedrob) w końcu ubiegłego tygodnia spowodowała kolejne zamieszanie na rynku i duży wzrost ceny. Silna fluktuacja cenowa będzie miała miejsce do momentu ustabilizowania się dostaw żywca z terenów centralnej Polski, które zostały ograniczone w wyniku wystąpienia ptasiej grypy. Skoki cenowe niekorzystnie wpływają na sprzedaż fileta, którego cena jest sztucznie napędzana poprzez wzrost ceny tuszki. Nagłe wzrosty najdotkliwiej odczuje eksport. Nagłe zwyżki ceny tydzień do tygodnia są niezrozumiałe dla naszych partnerów w UE. Spadek wolumenu eksportowego tylko spowoduje nadpodaż na rynku krajowym i korektę cenową w dół do poziomu nawet poniżej progu opłacalności dla hodowców i ubojni.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 30 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 7,20-7,60 zł/kg tuszka,
- 15,60-16,00 zł/kg filet kl. A,
- 4,80-5,20 zł/kg ćwiartka,
- 5,40-5,80 zł/kg skrzydło całe,
- 1,25-1,40 zł/kg korpus.
Na rynku indyka bez większych zmian
Rynek żywca ustabilizował się na średnim poziomie 5,50-5,60 zł/kg. Z uwagi na utrzymujący się słaby popyt - ceny na podstawowe elementy nie są podatne na zmiany.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tyg. 30 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 16,00-16,50 zł/kg filet,
- 9,00–9,50 zł/kg udo z/k,
- 7,00-7,50 zł/kg skrzydło,
- 6,00-6,50 zł/kg podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 26.07.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,30 - 4,60 zł/kg (średnia: 4,39 zł/kg na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (23.07.2021) średnia cena wzrosła o 0,10 zł/kg.
kontraktacja: 4,00 - 4,34 zł/kg (średnia: 4,16 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,90– 8,10 zł/kg (średnia 7,39 zł/kg, na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,45 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,30-4,60 (4,39) |
4,00-4,50 (4,29) |
brojler |
4,00-4,34 (4,16) |
4,00-4,21 (4,13) |
tuszka |
6,90-8,10 (7,39) |
6,20-7,60 (6,94) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury