Na wolnym rynku żywca drobiowego korekta w dół. Zwrot trendu nie powinien dziwić w sytuacji, gdy ceny nagle poszybowały do poziomu 4,80-4,90 zł/kg. Różnica w cenie żywca na poziomie 0,70 zł/kg do kontraktacji będzie trudna do utrzymania. Stawia ubojnie bazujące na wolnym rynku w pozycji silnie niekonkurencyjnej.
Przy rozchwianym rynku spowodowanym niedoborem żywca (głównie Mazowsze, Wielkopolska) miesiąc lipiec może charakteryzować się dużą zmiennością cen w skali tygodnia.
Na rynku kontraktacji jest stabilnie. Poziom 4,10-4,15 zł/kg powinien być utrzymany w najbliższym czasie. Ubojnie najbardziej dotknięte ograniczeniami w dostawach żywca z rejonów objętych wirusem grypy chwilowo zmniejszyły produkcję dostosowując uboje do realnej podaży surowca.
Na rynku tuszki było bardzo drogo do ubiegłej środy. Dalej jest drogo, ale z zastrzeżeniem, że od końca tygodnia 26 obserwujemy trend zniżkowy. Ceny spadły średnio o ponad 1 zł/kg. Podobnie jak na wolnym rynku żywca - ekstremalnie wysokie ceny (na poziomie powyżej 8,50 zł/kg) są nie do utrzymania przez dłuższy okres.
Rynek pozostanie rozchwiany do momentu względnego ustabilizowania się dziennej podaży tuszki. To nastąpi w momencie uruchomienia surowca z nowych wstawień z obszarów dotkniętych wirusem ptasiej grypy. Na to przyjdzie nam poczekać jeszcze 2-3 tygodnie.
Przecena na rynku tuszki przyczyniła się do dużego spadku ceny fileta.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 27 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
7,10-7,50 tuszka
16,20-16,60 filet kl. A
5,40-5,80 ćwiartka
5,50-5,90 skrzydło całe
1,30-1,50 korpus
Na rynku indyka od ponad tygodnia żywiec pozostaje na poziomie 6,20-6,40 zł/kg. Niewielki popyt na elementy spowodował stagnację cen. Z wyjątkiem fileta, którego cena spadła średnio o 0,50 zł/kg.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 27 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
18,20-18,70 filet
12,00–12,50 udo z/k indyczka
7,50-8,00 skrzydło
6,50-7,00 podudzie
Analizę rynku przygotował Adam Kurowski