- Aktualne rozchwianie wolnego rynku skupu kurczaka, to wynik różnego stopnia zapotrzebowania w zależności od regionu kraju, co ma bezpośredni wpływ na oferowane hodowcom ceny. W skali kraju występuje niedobór surowca. Wiele ubojni ma problem z zabezpieczeniem pełnego tygodnia ubojowego – informuje nasz redakcyjny ekspert od rynku drobiu, Adam Kurowski.
Presja na ceny kontraktowe
- Rynek kontraktacji pozostaje niezmiennie pod presją cenową. Najgorsza sytuacja jest na Mazowszu i w Wielkopolsce. Są to 2 rejony najbardziej dotknięte ptasią grypą. Poziom średniej ceny w skali kraju na poziomie 4,00 zł/kg pozostaje kwestią najbliższych tygodni.
Na rynku tuszki mocna przecena. Pokazało się zbyt dużo towaru w krótkim okresie, w tym ze stref zapowietrzonych. Ceny spadły do poziomu poniżej 6,50 zł/kg. Z uwagi na czwartkowe święto, wiele zakładów planuje tylko trzy dni ubojowe. W piątek 4.05. i poniedziałek 7.05. będzie mniej tuszki na rynku. Cena może wzrosnąć do poziomu powyżej 6,50 zł/kg.
Sprzedaż fileta w dalszym ciągu pozostaje wyzwaniem. Od wielu tygodni sytuacja nie ulega zmianie. Rynek krajowy pozostaje bardzo wrażliwy na wzrost cen. Wyższe ceny można uzyskać przy realizacji zamówień do krajów Unie Europejskiej i Anglii. Sprzedaży eksportowej nie sprzyja fakt umocnienia się polskiej waluty.
Dobrze sprzedaje się na rynku krajowym ćwiartka i podroby. Dużym problemem przy wysyłkach na tzw. rynki trzecie jest niedobór (i wysokie ceny za fracht) kontenerów chłodniczych obsługujących trasy, np. do Hong Kongu i Chin. W ubojniach są setki ton zakontraktowanych elementów (ćwiartka, skrzydło kl.b itd.), których klienci nie odbierają. W czerwcu będą pojawiać się oferty na mrożonki – zapowiada Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 22. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,30-6,70 zł/kg tuszka,
- 14,00-14,50 zł/kg filet kl. A,
- 4,50-4,90 zł/kg ćwiartka,
- 5,30-5,70 zł/kg skrzydło całe.
Ceny indyka ciągle rosną
- W indyku sytuacja z żywcem bez zmian. Braki na rynku skutkują presją na zwyżki cen surowca. Ubojnie pozostają bez wyjścia. W celu utrzymania ciągłości produkcji i miejsc pracy, muszą kupować nawet niewielkie ilości. Wzrost cen żywca przestaje przekładać się na kolejny wzrost ceny elementów – w szczególności fileta. Wydaje się, że cena 20,00 zł/kg jest w tej chwili ceną zaporową i rynek nie akceptuje kolejnej zwyżki – stwierdza redakcyjny ekspert.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tyg. 22 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 19,00-19,50 zł/kg filet indor,
- 19,50-20,00 zł/kg filet indyczka,
- 13,70 – 14,20 zł/kg udo z/k indyczka/indor.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 31.05.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,05 - 4,60 zł/kg (średnia: 4,23 zł/kg na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (28.05.2021) średnia cena spadła o 0,07 zł/kg.
kontraktacja: 3,80 - 4,06 zł/kg (średnia: 3,97 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,10– 7,00 zł/kg (średnia 6,51 zł/kg, na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena spadła o 0,07 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,05-4,60 (4,23) |
4,10-4,60 (4,30) |
brojler |
3,80-4,06 (3,97) |
3,80-4,06 (3,97) |
tuszka |
6,10-7,00 (6,51) |
6,10-7,00 (6,58) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury