- Mniejsza podaż w niektórych rejonach Polski skutkuje dezorientacją i skokami cenowymi. Mimo nieznacznej korekty (w dół) średniej ceny w ostatnich dwóch tygodniach, są rejony, gdzie hodowcy oferują ceny powyżej 5,00 zł/kg i znajdują nabywców. Średnia cena w skali kraju powinna być w trendzie wzrostowym – prognozuje nasz redakcyjny ekspert, Adam Kurowski.
- Rynek kontraktacji pozostaje pod stałą presją. Poziom 4,00 zł/kg - średniej ceny w skali kraju pozostaje kwestią najbliższych 2-3 tygodni. Stopniowe „odmrażanie” sektora gastro i poprawiająca się pogoda mogą zwiększyć popyt na elementy. To zwiększy presję na wzrost ceny kontraktacyjnej – przewiduje niezależny analityk rynku mięsa, Adam Kurowski.
Rynek nie akceptuje ceny tuszki powyżej 7 zł/kg
Rynek tuszki ustabilizował się na poziomie 6,50-6,90 zł/kg. Stabilizacji sprzyjało pojawienie się w ub. tygodniu surowca z obszarów zapowietrzonych do wykorzystania wyłącznie na terenie kraju. Różnice w cenie elementów sięgały do 0,50 zł/kg. Bieżący tydzień nie przyniesie skoków cenowych. Ponowne przekroczenie poziomu 7,00 zł/kg jest mało realne. Na dzisiaj rynek nie zaakceptuje tej ceny.
Sprzedaż fileta pozostaje wyzwaniem. Niewiele zmienia się od wielu tygodni. Popyt jest relatywnie słaby. Wyższe ceny uzyskuje się przy realizacji zamówień do UE, np. do Niemiec. Cały czas dobrze sprzedaje się ćwiartka jako surowiec do pozyskania trybowanego mięsa do produkcji kebabów.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 20. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,50-6,90 zł/kg tuszka,
- 13,90-14,30 zł/kg filet kl. A,
- 4,60-5,00 zł/kg ćwiartka,
- 5,20-5,60 zł/kg skrzydło całe.
Duże braki w asortymencie indyka
W indyku sytuacja bez zmian. Brak żywca (w szczególności indyczki) skutkuje kolejnymi zwyżkami cen na elementy na rynku. Za dwa tygodnie cena może testować poziom 7,00 zł/kg.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 20. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 19,00-19,50 zł/kg filet indor,
- powyżej 20,00 zł/kg filet indyczka - duże braki,
- 13,00-13,50 zł/kg udo z/k indor.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 17.05.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,30- 4,60 zł/kg (średnia: 4,41 zł/kg na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (14.05.2021) średnia cena wzrosła o 0,03 zł/kg.
kontraktacja: 3,80 - 4,06 zł/kg (średnia: 3,92 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,20– 7,00 zł/kg (średnia 6,72 zł/kg, na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena spadła o 0,07 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,30-4,60 (4,41) |
4,25-4,60 (4,38) |
brojler |
3,80-4,06 (3,92) |
3,80-4,22 (3,95) |
tuszka |
6,20-7,00 (6,72) |
6,30-7,20 (6,65) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury